8 dingen die ik heb geleerd toen ik stopte met kleding shoppenNa 300 dagen was ik er klaar mee en besloot ik dat het genoeg was. Er zijn 8 dingen die ik heb geleerd toen ik stopte met kleding shoppen.

Ik had mezelf bewezen dat ik het kon: stoppen met kleding shoppen. Nu ik van mezelf weer wat mag kopen om mijn kledingkast aan te vullen, merk ik dat het anders is dan voorheen. Wat is er veranderd? Ik ben me meer bewust waarom ik koop: gaten vullen (shopaholic confessions). Graag deel ik de 8 dingen die ik heb geleerd toen ik stopte met kleding shoppen.

De dingen die ik heb geleerd

Wat ik heb geleerd, heb ik even voor je op een rijtje gezet.

  1. Het is prettig als je overzicht hebt over je kleding. Daarom heb ik nu de afspraak met mezelf: als er iets in komt, moet ik iets uit. Anders wordt mijn kast veel te vol.
  2. Eén jasje van dezelfde kleur is meer dan genoeg. Als ik al een zwart jasje heb hangen, hoef ik niet nog een zwart jasje. Tenzij dit nieuwe zwarte jasje zo ontzettend leuk is, dat die andere weg kan. Daar moet ik dan ook echt toe bereid zijn.
  3. Nu kies ik dus veel bewuster. Als ik iets koop, moet het iets zijn wat echt bij me past en niet kopen om het kopen. Ik heb gemerkt dat ik meer geniet als kleding bij mij past. Ik ben blij als ik een compliment krijg zoals: echt Annet, dan alleen maar: leuk.
  4. Ik kies wat ik zelf leuk vind en vraag me niet eerst af wat een ander ervan vindt. Ik straal vanzelf wel uit dat ik ervan geniet en daardoor staat het vanzelf goed.
  5. Shoppen is niet per se nodig als ik iets leuks bij een ander zie. Ik kijk eerst of ik zelf al iets dergelijks heb en tel mijn zegeningen, eh… kledingstukken.
  6. Heb ik mijn kledingbudget al gespendeerd, dan koop ik niets. Het is zo frustrerend om geld tekort te komen. Goed voornemen. Ik hoop echt dat ik betrouwbaar genoeg blijk te zijn in dit ook toe te passen.
  7. Ik heb genoeg zelfbeheersing om niet elke keer kleding te shoppen. Als ik iets wil, dan kan ik het ook. Dus ik kan besluiten om niets te kopen, hoe moeilijk het ook kan zijn.
  8. Kleding shoppen gebruikt ik om een gevoel van leegte te onderdrukken. Even een korte gelukskick en dan lijkt de wereld net een beetje mooier. Dus voordat ik iets koop, is het goed om mezelf af te vragen waarom ik denk dat schattige jurkje nodig te hebben. Het is ook goed om bij God te rade te gaan. Luisteren naar wat Hij zegt.

Oeps! Nog twee als bonus

  1. Ik heb geleerd wat echt mijn stijl is. Als je niets of maar heel weinig kunt uitgeven, dan is het belangrijk goed te kiezen.
  2. Misschien is het ook handig om voortaan niet teveel online te shoppen. Ik zag onlangs een documentaire over wat shops doen met geretourneerde kleding. Het wordt gestort in Afrika. Bizar! Dan toch liever Zalando, die tweedekans producten aanbiedt. Of Vinted, lekker tweedehands.

Dit zijn de 8 dingen die ik heb geleerd toen ik stopte met kleding shoppen

Het is heel heilzaam om een tijdje geen kleding te kopen. Je ontdekt echt wat je het leukste vindt.

Vind je het leuk om over mijn shopaholic confessions te lezen? Dat kan! Ik schreef er heel wat blogs over. 

Naast erover schrijven, kon ik het niet laten om mijn liefde voor gedichten in te zetten en iets moois voor jou te maken. Iets om moed te houden als het leven tegenzit. Als je alleen maar wilt kopen en je je realiseert dat je daar toch niet echt gelukkig van wordt. Alleen een tijdje.

Dat moois vind je in mijn webshop: leuke designs met een knipoogje om je moed in te spreken. Print het uit en hang het op waar je het nodig hebt.

Hou je haaks!