8 dingen die ik heb geleerd toen ik stopte met kleding shoppen

8 dingen die ik heb geleerd toen ik stopte met kleding shoppen

Na 300 dagen was ik er klaar mee en besloot ik dat het genoeg was. Ik had mezelf bewezen dat ik het kon: stoppen met kleding shoppen. Nu ik van mezelf weer wat mag kopen om mijn kledingkast aan te vullen, merk ik dat het anders is dan voorheen. Wat is er veranderd? Ik ben me meer bewust waarom ik koop: gaten vullen. Graag deel ik de 8 dingen die ik heb geleerd toen ik stopte met kleding shoppen.

De dingen die ik heb geleerd

Wat ik heb geleerd, heb ik even voor je op een rijtje gezet.

 1. Het is prettig als je overzicht hebt over je kleding. Daarom heb ik nu de afspraak met mezelf: als er iets in komt, moet ik iets uit. Anders wordt mijn kast veel te vol.
 2. Eén jasje van dezelfde kleur is meer dan genoeg. Als ik al een zwart jasje heb hangen, hoef ik niet nog een zwart jasje. Tenzij dit nieuwe zwarte jasje zo ontzettend leuk is, dat die andere weg kan. Daar moet ik dan ook echt toe bereid zijn.
 3. Nu kies ik dus veel bewuster. Als ik iets koop, moet het iets zijn wat echt bij me past en niet kopen om het kopen. Ik heb gemerkt dat ik meer geniet als kleding bij mij past. Ik ben blij als ik een compliment krijg zoals: echt Annet, dan alleen maar: leuk.
 4. Ik kies wat ik zelf leuk vind en vraag me niet eerst af wat een ander ervan vindt. Ik straal vanzelf wel uit dat ik ervan geniet en daardoor staat het vanzelf goed.
 5. Shoppen is niet persé nodig als ik iets leuks bij een ander zie. Ik kijk eerst of ik zelf al iets dergelijks heb en tel mijn zegeningen, eh… kledingstukken.
 6. Heb ik mijn kledingbudget al gespendeerd, dan koop ik niets. Het is zo frustrerend om geld tekort te komen. Goed voornemen. Ik hoop echt dat ik betrouwbaar genoeg blijk te zijn in dit ook toe te passen.
 7. Ik heb genoeg zelfbeheersing om niet elke keer kleding te shoppen. Als ik iets wil, dan kan ik het ook. Dus ik kan besluiten om niets te kopen, hoe moeilijk het ook kan zijn.
 8. Kleding shoppen gebruikt ik om een gevoel van leegte te onderdrukken. Even een korte gelukskick en dan lijkt de wereld net een beetje mooier. Dus voordat ik iets koop, is het goed om mezelf af te vragen waarom ik denk dat schattige jurkje nodig te hebben. Het is ook goed om bij God te rade te gaan. Luisteren naar wat Hij zegt.
 9. Ik heb geleerd wat echt mijn stijl is. Als je niets of maar heel weinig kunt uitgeven, dan is het belangrijk goed te kiezen.

Dit zijn de 8 dingen die ik heb geleerd toen ik stopte met kleding shoppen.

Mijn tip voor jou:

Het is heel heilzaam om een tijdje geen kleding te kopen. Je ontdekt echt wat je het leukste vindt.

3 reacties op “8 dingen die ik heb geleerd toen ik stopte met kleding shoppen”

 1. wat mooi dat u dat zegt dat u bij God ter rade gaat echt heel erg mooi !!!
  ik ben ook aan het proberen te stoppen met shoppen maar het valt niet mee.
  uit uw blog schep ik weer moed, Bedankt

  1. Hoi Lin,

   Graag gedaan. Ik heb geleerd wat ik echt wel en wat ik echt niet leuk vind. Dat maakt echt al een heleboel verschil.
   Heel veel succes met stoppen met shoppen. Je kunt het!

   Groetjes,
   Annet

 2. Beste Annet,
  ik ben vanaf 1 april een uitdaging met mezelf aangegaan (geen grap 1 april)
  Tot september shop ik niet meer. Tot nu toe ben ik alleen maar super Zen het werkt bevrijdend niet meer te koopjesjagen.
  Dus in september mag ik weer wat winterkleding kopen wat ik nodig heb.
  Ik ben 3 maten afgevallen dus dat is wel nodig.
  Bedankt voor je mooie site !!
  Veel groetjes Lin

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.