img 1773Als je vragen hebt, trek dan even aan ons jasje. Dat was een losse opmerking van Paulien afgelopen vrijdag tijdens de dagcursus Beter bloggen in 1 dag. Zij en Helga (samen verzorgden ze deze cursus) hadden allebei een jasje aan. Toen we als oefening overeenkomsten tussen beiden zochten, was ons dit opgevallen. Mijn hersenen vingen het woord jasje op en meteen was er de klik met mijn Kledingshopstopchallenge. I love jasjes (en ik heb er een heleboel), dus daar kon ik wel wat mee. Ik weet niet meer precies wat de opdracht was, maar we mochten in ieder geval onze gedachten op papier zetten en hadden hiervoor een aantal minuten gekregen. Nou, dat is dan niet zo moeilijk. Als een razende vlogen mijn vingers over de toetsen, want wat is er leuker dan alle redenen waarom een jasje zo handig is, eens op een rijtje te zetten? Ik heb me beperkt tot 10, maar er zijn er ongetwijfeld nog veel meer. Voel je vrij om een aanvulling te geven.

Jasjes zijn ideaal, omdat:

1. Ze mijn lovehandels (of bumpers) camoufleren. Tenminste als het lang genoeg is. Anders accentueren ze die alleen maar en dat willen we niet! No way!

2. Ze vlekken camoufleren. Ik ben een enorme kledder, dus als ik echt geen tijd meer heb om te verkleden, komt het goed van pas. Een vlek is op die manier veilig weggestopt. Moet je natuurlijk niet je jasje uit doen, dan val je door de mand,

3. Ze mijn outfit representatief maken. Je kunt naar je werk, een feestje of een kring leiden. Altijd goed en een veilige keus.

4. Ze handig zijn om aan te trekken als je iemand iets moet vragen (is figuurlijk bedoeld).

5. Ze je beschermen tegen de kou. Ik ben een enorme koukleum, dus ik heb er bijna altijd eentje mee.

6. Ze je beschermen tegen de ergste regen als je bent vergeten buienradar te checken. Die bescherming duurt natuurlijk niet lang, maar soms is eventjes net genoeg.

7. Ze vaak zakken hebben om wat kleine spullen in op te bergen. Geen grote spullen, want dan gaan ze lubberen en dat is een no-go.

8. Ze kunnen dienen als kussentje, als de zitting erg hard is. Hoe heerlijk is het dan dat zo’n jasje op dat moment het leven iets minder pijnlijk maakt.

9. Ze leuk staan op een rok, broek of jurk. Het leukste staan mij korte jasjes. Niet te kort, zie punt 1. Met mijn lange lijf  (ik ben 1.81 m) zijn het dan toch weer de langere exemplaren!

10. Ze in heel veel vormen en maten zijn te vinden. Een spijkerjasje is een echte must in je kledingcollectie, nietwaar? Ik heb er 2 (valt mee, hè?).

Als ik kijk naar mijn kledinggarderobe heb ik 13 jasjes (ahum): een militairachtig, lange kakigroene met een heleboel grijze knopen (zo leuk en origineel), een lichtblauwe korte (ietsje te groot, maar erg praktisch, want past bijna overal bij en op), een klassieke donkerblauwe blazer (altijd handig, bijvoorbeeld bij een sollicitatie), een sportieve donkerblauwe blazer met witte strepen op de mouwen (één van mijn favorieten), een donker spijkerjasje (dan moet ik niet te dik zijn, anders klap ik eruit), een licht spijkerjasje met rafelplekken (lekker sportief), een witte (ben bang dat ik daar niet meer in pas), een zwarte blazer met leren stukken (met een spijkerbroek ideaal), een zwart bikerjasje (jeugdig en stoer), een appelgroen nepleren (word ik vrolijk van), een korte grijze van sweatstof (leuk op een jurk, voor een broek te kort), een grijs nepleren met heel veel ritsen (hiervan zijn de mouwen te kort, maar hij is te leuk om weg te doen) en tenslotte een jeansblauwe van jersey met allerlei verschillende knopen (heb ik ooit voor een tientje bij Anna van Toor gekocht, één van mijn topaankopen).

Wat zijn het er veel hè? Toch draag ik ze nog allemaal. Niet tegelijk, hè? Als ik al die exemplaren bekijk, kruipt het schaamrood naar mijn kaken. Niet zozeer vanwege het feit dat ik deze allemaal in mijn kast heb hangen (oké, een klein beetje wel), maar meer omdat ik nu denk: ik mis eigenlijk nog een rode.