img 1782“Er staat een leuk artikel in Metro en ik moest meteen aan jou denken.” Dit appje verscheen deze week op mijn telefoon. De dochter van mijn beste vriendin herkende mij in een artikel, dus je begrijpt dat ik razend benieuwd was waarom. “Het gaat over smurfen.” Mmm, spannend. Mijn shopverslaving wordt herkend in een stukje over die kleine, blauwe wezens. En toegegeven, ik vind smurfen echt heel leuk. Ze zijn rond, schattig en hebben duidelijk hun eigen identiteit en je weet (als je mijn vorige blog hebt gelezen) hoe belangrijk ik dit vind. En dat schattige staartje dan. Te leuk!

Misschien moet ik toch ook eens een smurfje kopen om in de regenboogkamer neer te zetten. Je merkt het al, ze had een gevoelige snaar geraakt, maar de koppeling met mijn verslaving had ik nog niet gemaakt. ‘s Avonds bracht ze het artikel (lief!) en zei erbij: “Ik moest aan je denken, omdat jij ooit je gang vol met dwergen had.” Eh, ja. Toen ik had gelezen wat er in Metro stond, snapte ik wat ze bedoelde. Het ging over verzamelwoede, c.q. smurfenverslaving.

Ik heb inderdaad een gang gehad (inmiddels is ie ontdwergd), die gevuld met was met dwergen (de Disney-variant). Ze zaten op de kapstok, de kast (alleen letterlijk), op de sidetable en waar ook maar plek was. Ik denk dat ik 5 series had:

⁃ de hele grote (60 cm, hiervan had ik er slechts vier),

⁃ de zittende versie (30 cm, knuffels, zo lief!),

⁃ de staande versie (leken heel veel op de vorige alleen deze konden staan, zijn inmiddels in de vuilnis verdwenen),

⁃ nog een staande serie (hard plastic, staan nog op de regenboogkamer),

⁃ de mini versie (hard plastic, heb ik nog in een bak liggen),

⁃ ieniemienieserie (actie AH, geen idee waar die zijn).

Dat was nog niet alles. Er hingen ook nog borduurwerken van Sneeuwwitje en haar kameraden (hoezo, verzamelwoede). Inmiddels is alleen Grumpy de enige grote die ik nog heb (de rest heb ik in de kledingcontainer gestopt, knap hè?). Ik vind hem het meest zichzelf, een heerlijke mopperpot, die niet kwetsbaar durft te zijn. Kan ik mezelf prima aan spiegelen. Hij is inmiddels verbannen naar zolder, maar wie weet haal ik hem wel weer naar beneden, haha! Daarom is het niet zo verwonderlijk dat de dochter van mijn vriendin aan mij dacht. Bij mij kwam er gelukkig wel een moment dat ik er klaar mee was en dan wordt rigoreus alles verwijderd en vervangen door wat anders, wat ook weer makkelijk uitloopt op een verzamelobsessie.

In het verhaal van Roelof (zo heet hij) werd me wel een spiegel voor me voorgehouden (spiegeltje, spiegeltje aan de wand, wie is de meest verslaafde in het land?). Hij is in zijn jeugd al begonnen met het verzamelen van smurfen, toen hij samen met zijn vader (die op zoek was naar stripboeken) rommelmarkten afliep. Het ging van een onschuldige hobby naar een privéverzameling van 4000 items. Is ook best wel een verslaving of valt dat nog onder de categorie (gezonde) hobby? Wat is het verschil? Wanneer is iets een verslaving en wanneer niet? Een verslaving vult je gedachten, altijd en elke dag. Je wordt gevuld en er kan (bijna) niets anders meer bij. Toch heeft hij ook een vriendin, dus sociaal is hij gebleven. Zijn hart is niet helemaal gevuld met blauw, maar ook met de kleur van de liefde. Weet je wat volgens mij het verschil is? Een hobby heb je omdat je ergens van geniet, een verslaving heb je omdat je iets wat pijn doet weg wil stoppen. De basis is dus heel anders.

Daarnaast heeft hij een webshop (www.bluedwarfs.com) en kan hij van zijn hobby leven. Wauw! Dat is cool! Wie wil dat nu niet. Zijn favoriete smurf? Lolsmurf. Die geeft altijd cadeautjes die ontploffen. De andere smurfen trappen er elke keer weer in. En weet je, ik snap hem wel. Ik vind ze ook übercute. Mijn lievelingssmurf is Klungel, zo’n schatje! Altijd gaat het mis. Toch blijft ie vrolijk en goedgemutst. Doet me aan iemand denken in mijn gezin (ik zal geen namen noemen of iemand taggen). Wordt nog een hele uitdaging om er niet eentje aan te schaffen. Ik ga wel even spieken op de website (kon mezelf niet beheersen en heb al een kijkje genomen. Te verleidelijk! Ik ga voor de bijl!) Ik ben gewaarschuwd (jaja). Ik weet wat er van kan komen en één challenge per jaar is eigenlijk best genoeg.