Eergisteren is de zomer begonnen en start het aftellen naar de herfst. De langste dag is weer geweest en vanaf nu worden de dagen weer korter (nee!). Lekker depri begin van mijn blog, hè? Het wordt straks echt gezelliger, hoor! De jongens tellen de laatste schooldagen af en dan komt de grote vakantie met de uitjes en reisjes ver weg (Frankrijk en geen Ouddorp dit jaar, snik!) en dichtbij (tenzij je niet op vakantie kunt) in zicht. Het wordt nog spannend of de jongste overgaat naar de derde van het gymnasium. Als hij niet overgaat, mag hij niet mee op vakantie (grapje!). Hij kan heel goed leren, maar hij moet het ook willen en ook genoeg willen. Hierover verschillen hij en ik ernstig van mening. We hebben beide een sterke wil en dat botst weleens, maar we maken het ook altijd weer goed. Hij zit nu een maandje op de Studiekring voor huiswerkbegeleiding om hem een stukje discipline en planning bij te brengen (hier heeft hij zelf in toegestemd). Dat harde werken heeft hij niet mee geërfd. We hopen dat hij het hiermee redt en overgaat naar VWO 3 (klassieke talen heeft ie opgegeven) en straks zelf kan kiezen wat hij wil. Hij is een echte voetballer en sport is zijn passie. Dat wordt waarschijnlijk een opleiding op de sportacademie. We zullen zien. Hij heeft nu nog geen vastomlijnd doel, maar dat hoeft ook nog niet als je net 14 bent.

De tweede doet het erg goed op het MBO en heeft echt zijn roeping gevonden in de ICT. Hij heeft heel wat in zijn mars en dat komt er nu pas echt uit, dus wanhoop nooit! Blijf altijd vertrouwen houden dat het goed komt. Hij heeft het af en toe zelfs over het HBO, maar hij hoeft dit jaar nog niet te kiezen. Dat komt volgend jaar. De oudste is al echt uithuizig geworden en zien we alleen in de weekenden (jammergenoeg). Hij is nu bijna klaar met zijn bachelor en heel druk met het studentenleven en de studentenvereniging. Volgt naast al die activiteiten zijn droom, onze marine-bioloog, echt knap.

Zelf ben ik ook aan het aftellen, want maandag ben ik halverwege mijn challenge. Ongelooflijk, hè? Gewoon een halfjaar geen kleding gekocht voor mezelf. Nu kan ik aftellen richting kerst, dat ik wel weer van alles mag shoppen. De laatste tijd is het makkelijker geworden om niets voor mezelf te kopen. Ik heb het inmiddels een beetje tot gewoonte gemaakt en besteed minder tijd op internet om te shoppen. Dat compenseer ik wel door te bloggen en de sites met haakspulletjes en boeken worden nog  regelmatig bezocht, dus met mij hoef je geen medelijden te hebben. Ik lees ook meer dan vroeger (niet vroeger vroeger, maar in vergelijking tot een halfjaartje geleden) en heb meer tijd voor zinvolle dingen. Door mijn challenge merk ik dat ook op andere vlakken een zekere zelfbeheersing is ontstaan. Het shoppen heeft mij minder in de greep, hoewel ik onlangs wel weer wat haakbolletjes heb gescoord. Soms kan ik het gewoon niet laten.

En ik tel de uren af die ik aan het werk ben tot ik weer naar huis kan. Nee hoor, geintje! Het is alleen wel heel pittig, dus halverwege de dag heb ik even een dipmomentje. Dat duurt gelukkig niet lang. Om vier uur is het dan nog even lastig, maar dan is toch wel weer snel vijf uur en dan is het lang leve de vrijheid. Dan kan ik ’s avonds jullie weer bijbloggen. Mijn eerste salaris heb ik al binnen. Ik werk via een uitzendbureau en daardoor krijg ik wekelijks betaald. Toch prettig om weer te werken voor mijn geld. Naast aftellen, tel ik ook op. De leuke dingen tel ik op, die ervoor zorgen dat het leven leefbaar blijft, zoals een cursus: Ontwerp je preek of presentatie door Paulien Vervoorn. Er bleek ineens nog een plekje over te zijn. Ik heb even (heel even) geaarzeld of ik het wel of niet moest doen (vanwege het geld), maar dat ene plaatsje was speciaal bestemd voor mij (zo voelde dat in ieder geval). Op deze manier hou ik ook mijn droom levend (heel belangrijk). Dus je kunt eigenlijk op je vingers natellen dat ik daar geen nee tegen kon zeggen