dag dominee Paulien shopaholic confessionsDag dominee Paulien. Met die woorden nam ik vrijdag afscheid van Paulien Vervoorn na een inspirerende cursusdag Hoe ontwerp je een preek.

Ik had eerder nooit echt nagedacht over het feit dat Paulien een theologische studie heeft afgerond en daardoor met dominee mag worden aangesproken.

Ze heeft weliswaar geen eigen gemeente, maar coacht wel mensen en geeft op die manier heel mooi gestalte aan haar roeping. Ze gaat ook zeer regelmatig voor in gemeenten. Het wordt hoog tijd dat ik eens een preek van haar ga beluisteren.

Ik ben trouwens niet van plan om dominee te worden, hoor! Ik dacht dat een blog niet zoveel zou afwijken van een preek, dus waarom niet.

Ik vind het juist leuk om niet-alledaagse dingen te kiezen. Ik wil ook graag dat mijn blogs met mijn shopaholic confessions echt interessant en inspirerend zijn om te lezen.

Om terug te komen op het domineeschap: Tijdens de dag hadden we een vraag gesteld hoe ze werd aangesproken en ook hoe ze dat wilde.

Wat giechelend hadden we diverse opties de revue laten passeren. ‘We’ waren twaalf vrouwen die elk op hun eigen vakgebied beter een presentatie of preek wilden neerzetten.

Afgelopen vrijdag startte de cursusdag om 10 u en ik presteerde het zelfs om net op het nippertje te arriveren. Ik was verkeerd gereden, naar Kamerik nota bene! En had (shame on me) Google Maps nodig om op de juiste plaats van bestemming aan te komen.

Paulien vond het gelukkig geen probleem en heette me stralend welkom. Ze zag er geweldig uit in een elegant jurkje met wit als basis en allerlei lichte bloemen erop geprint.

Op haar rechterschouder was de stof iets bij elkaar genomen en op haar linkerheup was dit ook zo. Ik wilde meteen vragen waar ze het had gekocht, maar bedacht dat dit niet gepast was en hield wijselijk mijn mond.

Bovendien zou ik niets shoppen, maar het zat al weer bovenin mijn gedachten (shopaholic confessions). Als je verslaafd bent, ben je altijd gefocust op het onderwerp van je verslaving. Helaas voor mij kleding. Dat kom je overal tegen.

Wel fijn om zo’n dag tegen haar aan te kijken. Blij dat ze geen toga aan had (was het trouwens ook te warm voor).

Toen ik ook eenmaal zat, begonnen we met een voorstelrondje door eerst in tweetallen en later in zestallen overeenkomsten bij elkaar te zoeken.

Dat gaf al wat onverwachtse antwoorden (zoals, we dragen allemaal een ring, zijn 40plus en hebben Facebook) en gelach hier en daar.

Paulien ging hier handig mee om en introduceerde zichzelf vervolgens (ze is nog net niet 40plus), gebruik makend van een deel van deze overeenkomsten. Een ontspannen start van een dag waarvan ik veel heb geleerd.

We leerden hoe je een goede presentatie opbouwt met toepassing van het Ikea-principe (gebaseerd op oude technieken en vorm gegeven door onze docent-dominee). Eerst het intro, vervolgens de kern, daarna eerlijk en echt en als afsluiting het appèl op je luisteraar of lezer (in mijn geval).

Dat is dus het eindresultaat en stap voor stap legde ze uit hoe je hier kunt komen. Je start niet met het intro, maar met de kern van je boodschap. Hiervoor gebruik je een mindmap. Je neemt een blanco vel papier.

Hierop teken je in het midden een cirkel. Daarin komt je thema. Rechts bovenin komt je intro (als laatste dus), rechts onderin de kern, links onderin komt eerlijk en echt en links bovenin je appèl. Zelf vond ik het stapje eerlijk en echt het lastigste.

Hier moet je namelijk mensen overtuigen die het niet met je eens zijn of zich niet in je situatie kunnen verplaatsen. Het is belangrijk dat ook zij worden meegenomen in je praatje en zich gaan herkennen.

Ik moest bijvoorbeeld iets als opwarmertje over een kinderstoel (van Ikea) vertellen (in een klein groepje).

Ik vertelde over het feit dat tijdens je verjaardag er altijd wel een kledderkind mee kwam en hoe heerlijk is het dan om tijdens eetsessies dit wezentje in een kinderstoel neer te zetten. Geen stress van allerlei geknei.

Stel je voor: je hebt geen kinderen. Waarom dan toch zo’n ding aanschaffen? Je probeert iemand te overtuigen van het feit dat ze ook echt een kinderstoel nodig hebben. Bij mijn intro begon ik (net zoals we de dag startten) met het citeren (zingen kan ik niet, vraag maar na) van het lied 10.000 redenen tot dankbaarheid.

In mijn praatje gebruikte ik dat en vertelde erbij dat ik tijdens mijn verjaardag geen 10.000 redenen tot schoonmaakwoede wilde hebben. Mijn twee luisteraars waren enthousiast en moesten lachen. Dat was echt een compliment voor me.

‘s Middags pakten we de zaken wat serieuzer aan en Ikea werd ook toegepast op een stuk Bijbeltekst dat we mee hadden moeten nemen. Ikea werd nu gesplitst in: Ik en ea (de ander). Wat heeft een ander aan mijn presentatie? Het is belangrijk om de ander te dienen met je boodschap.

Dag dominee Paulien

We kregen tips hoe we dit Bijbelgedeelte konden onderzoeken en we begonnen met het thema er uit te halen. Dat kwam in het midden van de mindmap. Helemaal af kregen we het natuurlijk niet. Een preek maken kost gemiddeld zo’n 20 uur! Maar we kregen genoeg handvaten om een degelijke presentatie in elkaar te zetten.

Mijn appèl tenslotte is: ben je geïnteresseerd na mijn betoog over deze dag? Koop dan het boek Geloofwaardig Spreken van (dominee) Paulien of schrijf je in voor een cursus. Zij kan het eigenlijk veel beter vertellen dan ik.

Hou je haaks!

Meer blogs over shopaholic confessions en mijn kledingshopstopchallenge vind je onderaan deze pagina.

Kun je wel wat bemoediging gebruiken? Kijk dan eens in mijn webshop. Leuke mini-gedichten met een knipoogje.

shopaholic 09 hebt mockup pdf