img 1696Na mijn piepdozerij van afgelopen week ben ik blij dat ik nog trouwe lezers heb (toch?). En natuurlijk kan het leven niet alleen maar vrolijkheid zijn, maar toch probeer ik altijd de zonzijde op te zoeken. Dat boek van maandag? Het is niet opengegaan, want… ik ben de hele dag bezig geweest met mijn hoekje in de huiskamer. Ik heb geschuurd en geverfd en daardoor is het nu af (na 2 dagen verven). Ben er heel erg blij mee.

Manlief heeft geholpen met het omzetten van de poten van kort naar lang. Ik moest daardoor wel twee tafels kopen (aanslag op mijn budget, maar geen spijt). Daarna heeft hij geholpen bij het ophangen van de planken. Die zijn op de kop getikt bij de kringloop voor een tientje per stuk. Daar lagen namelijk 2 dezelfde kapstokken, nou ja zeg! Hoeveel geluk kun je hebben! Die hebben we (lees: heeft hij) gedeeltelijk gedemonteerd en ik heb alles leliewit geverfd (Histor, in de aanbieding bij de Praxis).

Ik zal 10 do’s en don’ts met jullie delen, voor het geval je zegt: ik wil ook zo’n hoekje.

1. Wees creatief in je denkproces. Zeg nooit: dat kan niet. Dan torpedeer je bij voorbaat al een goed idee.

2. Luister alleen naar raad van mensen die je aanmoedigen en niet naar ongefundeerde kritiek. Serieuze bezorgdheid kun je ter harte nemen (of niet). Ook je eigen bedenkingen gooi je even aan de kant. Iets wat je nooit probeert, zal je immers ook nooit lukken (quote geleend van Matthijn Buwalda).

3. Denk niet: wat zal een ander ervan denken? Dat is echt niet belangrijk op zo’n moment (op geen enkel moment eigenlijk). Als jij enthousiast bent, is dat voldoende. Hou alleen wel (een beetje) rekening met je medebewoners. Mijn gezin is inmiddels al gewend aan mijn creatieve uitspattingen en werkt hier vaak (noodgedwongen) aan mee.

4. Denk ook niet teveel: poe, wat een werk. Begin vol enthousiasme en hou het eindresultaat voor ogen, als je de moed dreigt te verliezen. Zet de radio aan en zing (al vervend) vol overtuiging mee.

5. Stel voor jezelf een budget vast en hou je daaraan. Dat maakt het leuk en zorgt dat je niet in financiële nood komt. De kringloop en marktplaats zijn dan je beste vrienden. Heb je geen geld voor een verandering? Kijk dan of je iets kunt verkopen om je project te financieren.

6. Stel voor jezelf een deadline en probeer die te halen.

7. Pauzeer niet teveel, want dan zakt de moed je in de schoenen.

8. Kijk rond in je huis of je spullen hebt die je kunt hergebruiken om je hoekje aan te kleden. Check of je nog verf hebt. Is dit niet zo, koop dan een pot in de actie. Op waterbasis, want dan kun je 2 lagen in één dag doen. Bezuinig niet op kwaliteit, anders heb je meer werk.

9. Zorg ervoor dat alles weer in oorspronkelijke staat terug kan, als het je niet bevalt.

10. Doe het gewoon. Je ziet wel wat ervan komt. Meestal is het eindresultaat mooier dan je verwachtte.

In mijn geval heb ik maandag en dinsdag intensief geverfd, maar het resultaat is er dan ook naar. Graag hoor ik of jullie net zo enthousiast zijn! Adviezen wil ik je (desgewenst) ook geven. Heb een aantal jaar geleden een cursus binnenhuisarchitect afgerond van de LOI. Ben je door mijn creativiteit aangestoken, dan zou ik zeggen: ga ervoor! Wat heb je eigenlijk te verliezen?