img 1755“Het heeft ook voordelen als je alleen maar jongens hebt” verzuchtte vanmorgen een goede vriendin (zelf moeder van drie dochters en een zoon), toen ze mijn creatieve hoekje zag en opgeruimde huis (had me enorm uitgesloofd om het er leefbaar uit te laten zien). Ik was niet meteen overtuigd of dit de inderdaad zo was, dus toen ik later alleen was, dacht ik daar over na.

Zou het zo zijn dat jongens minder rommel, pardon speelgoed, hebben dan meiden? Ik denk aan de enorme hoeveelheid Playmobil en ander speelgoed dat zich nog in huis bevindt. Ooit heb ik alles uitgezocht en alledrie de mannen hebben nu zo’n oude legerkist met daarin alles per categorie georganiseerd. De oudste heeft de dierentuin en toebehoren, wat de tweede in zijn bak heeft, weet ik niet eens meer, maar ik vermoed ridders. Dan nummer drie, die heeft politie, brandweer en andere hulpdiensten. En dat is nog niet alles. Omdat ik toch echt behoorlijk bewaarziek ben en de gedachte dat al die mooie spulletjes verdwijnen me opvliegers bezorgen, heb ik zelf ook nog een enorme schatkist met twee piratenschepen en de boerderij. En dat is dan alleen nog maar dit gedeelte.

Dan hebben we ook nog de Duplo en de Lego. Ook daarvan is aardig wat aanwezig in huize Bal. Wel hebben we ook veel verkocht. En dan die schattige Fisher Price. Ook hiervan hebben we gedeeltelijk afscheid genomen, maar je kunt echt niet alles weg doen. Ik kan het niet over mijn hart verkrijgen. Oh ja, en dan die stapels puzzels van onze oudste en zijn verzameling Donald Ducks, weekbladen en pockets. Ons huis is ruim voorzien van het grootste formaat Ikea Pax kasten om de boel op te bergen (een absolute aanrader als je veel zooi hebt).

Toen we tien jaar geleden naar het huis, waar we nu wonen, verhuisden, verzuchtte een goede vriend, die hielp: “Jullie hebben echt wel veel spullen, hoor!” (Ja, we zijn nog steeds bevriend). Een vriend is immers iemand, die alles van je weet en toch van je houdt. Altijd een hele geruststelling voor me dat God ook zo is. Omdat we zoveel spullen hebben, heb ik alvast mijn excuses aan de jongens aangeboden. Want als zij ooit onze inboedel moeten opruimen, dan heb ik nu alvast gezegd dat het me spijt van de hoeveelheid. Dat leek me wel zo eerlijk.

En last but not least: alle dingen die je bewaart, omdat je die van iemand hebt gekregen en dat kun je toch niet wegdoen! De gedachte om dat weg te gooien alleen al bezorgt me zure oprispingen. Knuffels, gekregen als kraamcadeau, de eerste bromtol en al die boekjes! Toen ik onlangs de zolder een goede opruimbeurt gaf, heb ik me nog niet gewaagd aan dat gedeelte. Ga ik voorlopig niet doen ook! De emotie snoert me nu al de keel dicht.

Maar nu heb ik geen antwoord op de opmerking van mijn vriendin. Hebben meiden meer spullen? Misschien wel op het gebied van make-up, schoenen, kleding, sanitaire benodigdheden en tassen. Daarin zal ze ongetwijfeld gelijk hebben. En ik ben waarschijnlijk ook nog een hoop vergeten. Ik moet dagelijks dealen met mannen, dus dat is andere koek. Stel je voor dat er hier in huis iemand rondliep, die net zoveel spullen had als ik. Ach, weet je, op een dag komt er ongetwijfeld een schoondochter (we hebben echt drie hele leuke zoons) en dan ben ik zo blij om niet meer de enige vrouw in huis te zijn, dat ik dan eigenlijk helemaal geen zin heb om me daar over op te winden!