De candy cane met verrassende wortels

De candy cane met verrassende wortels

gedichten kerst candy cane zwart-wit-roodWeet je wat grappig is? Als iets waarvan je dacht dat het heidense wortels heeft, helemaal niet zo blijkt te zijn. In dit geval gaat het om de candy cane, je weet wel die witte zuurstok met rode strepen. Blijkt een keurig nette christelijke achtergrond te hebben. Ik vertel je graag het verhaal van de candy cane met verrassende wortels.

Een snoepje met een boodschap

In plaats van onze grote plaatsvervangende, de hohoho-roepende bebaarde, dikzak, heeft het snoepje christelijke roots. Niet Santa Claus heeft dit snoepje bedacht op de Noordpool of waar dan ook. Het is echter ontstaan op een andere plek.

Ik vertel je er graag iets over, want het is het evangelie in een notendop.

Versie 1

Er doen trouwens meerdere verhalen de ronde. Het eerste verhaal wat is vastgelegd over deze snoepstok met pepermuntsmaak dateert uit 1847 en gaat over een Duits-Zweedse immigrant August Imgard die de stokken in een boom hangt als decoratie. De haak van de zuurstok was bedoeld om hem aan op te hangen.

Zelf vind ik dit verhaal niet zo sterk. Zou die haak er alleen maar zijn om hem op te hangen? Dan kun je dat ook met andere zuurstokken doen.

Versie 2

Dan is er nog de versie over een Duitse dirigent die zijn zangers rustig wilde houden en daarom hen snoepjes gaf met een omgebogen uiteinde om op een herdersstaf te lijken. Ook deze legende heeft niet veel bodem om waar te zijn, volgens Time.

Versie 3

Tenslotte is er nog een ander verhaal in omloop wat vertelt van een snoepmaker uit Indiana die het snoepje bedacht om over Jezus te vertellen. En die uitleg greep me.

Het klopt allemaal. De vorm J van Jezus, het wit van Zijn reinheid, het rood van Zijn striemen, de herdersstaf.

Een prachtige manier om het evangelie te vertellen

Of misschien wil ik wel gewoon dat het waar is. Omdat de laatste uitleg zo’n prachtige manier is om het evangelie uit te leggen.

Zelf vind ik teveel dingen in de candy cane wijzen op deze laatste uitleg. Maar misschien komt dit doordat ik de candy cane er gewoon leuk vindt uitzien en ik er het liefst mijn hele boom mee volhang.

Of een gedichtje over schrijf. Ik heb inmiddels een hele databank aan gedichten. Kijk gerust of er iets voor je bij is.

De zuurstok geeft in de laatste uitleg weer een mooie gelegenheid het evangelie te brengen. De candy cane met verrassende wortels dus. Ofwel de blijde boodschap in een snoepje. De kunst van combineren, hoe kom je erop!?

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.