een baby granny square deken in rozeToen een goede vriendin van me vertelde dat ze oma werd, jeukten mij handen. Weer een goede reden om een dekentje te haken. Joepie! Hoog tijd voor een baby granny square deken. Aan de haak!

Toch aarzelde ik een tijdje of ik het wel moest doen. Stel dat ze het niet leuk vond. Uiteindelijk haakte ik de knoop door. Als ze het niet leuk vond, kon ze het altijd nog weggeven.

Dekens over de hele wereld

En ik vond het idee om een dekentje te haken wat in het buitenland terecht zou komen ook erg leuk. Ja, want haar dochter woont in Israël.

Eerder haakte ik al dekens die naar Kenia zijn verscheept en eentje in Portugal en een in Londen. Te leuk toch? Leuke missie: in elk land een deken. Dan ben ik nog wel even bezig, maar dat is helemaal niet erg! Het begin is er in ieder geval. 

Lichtgrijs, wit, lichtblauw en roze garen 

Dit keer kocht ik lichtgrijs, lichtblauw, lichtroze en wit. Ik wist niet of het een jongetje of meisje worden zou. Daarom moest ik een blauwe en een roze versie haken.

Eerst haakte ik een 99 granny squares, waarvan er 49 wit, 39 grijs en 11 lichtblauw/roze zijn. Ik had wel even nagevraagd welke kleurtjes de babykamer hadden. In dit geval was dat grijs. Daarom was de basis grijs-wit, maar ik kon het niet laten een kleurtje toe te voegen. Maar ja, het geslacht was (zoals eerder genoemd) niet bekend.

Granny squares haken is zo heerlijk relaxed!

Ik besloot om eerst de blauwe te maken. Dat bleek een goed idee te zijn.

een baby granny square deken close-up

Met katoen haken is niet mijn ding

Ik was trouwens al eerder begonnen met katoen, maar ik ben niet zo’n katoen haakster. Dat wordt bij mij altijd plankerig. Daarom koos ik toch uiteindelijk voor acryl in de vorm van Super Soft van Zeeman.

Er gingen 13 squares uit een bol, dus dat is 8 bollen per deken plus de rand. Ik kocht 6 grijze, 10 witte, 2 roze en 2 blauwe. Uiteindelijk hield ik 1 bol wit over.

Toen werd het toch nog een race tegen de klok, ook doordat het katoenen project mislukte. Gelukkig zijn granny squares niet moeilijk om te haken en ging het vrij snel.

Het aan elkaar haken van de deken

De horizontale banen heb ik aan de achterkant vastgehaakt met vasten in lichtblauw/roze. De verticale banen zijn aan de voorkant gehaakt met picootjes.

De rand bestaat uit twee rijen granny stripes en als finishing touch een rand picootjes. 

Ik was zelf ook een beetje verliefd toen de deken klaar was.

een baby granny square deken rand

Het is een jongen!

Het appje van mijn vriendin kwam op het moment dat het blauwe dekentje klaar was en het bleek een zoon te zijn. Had ik even mazzel.

Een kaartje erbij en mooie folie eromheen en een baby granny square deken kon afreizen. Mijn vriendin nam hem mee toen ze op kraamvisite ging bij haar dochter. Die was helemaal in de wolken: met haar kindje en met de deken. 

een baby granny square deken opgerold

Later haakte ik de roze versie. Daar moest ik mezelf wel toe zetten. Je werkt als het ware naar een deadline toe en daarna valt het haken van zo’n dekentje een beetje stil. Er is immers niemand die erop wacht.

Toch heb ik al mijn haakmoed bij elkaar geraapt en mezelf toegesproken. Inmiddels is dus ook deze versie af. Zo schattig! Die ligt te wachten op een volgend kindje: een meisje dit keer.

Een baby granny square deken

Eigenlijk is de deken zo leuk geworden door de picootjes dat de gekleurde blokken in de deken helemaal niet nodig zijn.

Maar ja, daar kom je pas achter als de deken af is. Hoewel ik ook wel vind dat de roze en lichtblauwe streep iets extra’s toevoegen. De streep maakt ze minder standaard en dat is ook wel weer erg leuk. 

Mijn haaktip voor jou:

Picootjes zijn superschattig als rand. Ze geven je deken een verfijnd resultaat.

Word je helemaal enthousiast door mijn haakverhalen. Lees dan ook vooral mijn andere haakblogs. Ze zitten boordevol tips en tops haken. 

Wil je dit dekentje ook zelf met granny squares haken? Ik heb er een haakpatroon van gemaakt. Dit is te koop in mijn webshop. Hier staan nog meer mooie haakpatronen in.

Veel plezier enne… hou je haaks!

baby granny square deken haaktip