een embracing granny deken haakblogDit doe ik echt nooit meer! Deze deken bleek een megaklus. Het is heerlijk om een lapjesdeken te haken. Zo vind ik het granny squares haken heerlijk (hoezo verslaafd) in alle soorten en maten. Maar omdat je ook weleens iets anders wilt, koos ik dit keer voor een gehaakte deken met achthoeken, genaamd een embracing granny deken. Aan de haak maar weer! Zin in!

Nog een deken haken uit dezelfde bolletjes

Onlangs haakte ik een deken voor de moeder van mijn schoonzoon. Doordat ik veel kleurtjes gebruikte, had ik veel garen van Stylecraft Special Dk over. Hier zou ik best nog een deken uit kunnen haken. Maar welke?

Een embracing granny deken van Jipbyjan

Een speurtocht op internet bracht me bij het patroon van Jipbyjan. Enthousiast bestelde ik het patroon en sloeg aan de haak. Het leuke van dit patroon is dat ik ook mijn grote liefde: de granny square erin kon verwerken. De tussenruimte tussen de achthoeken wordt namelijk opgevuld met een kleine granny square. Helemaal leuk, nietwaar?

Daarom haakte ik heerlijk ontspannen de achthoeken. In het patroon zijn het twee verschillende achthoeken. Ik koos er eentje, gewoon omdat ik dan minder hoefde na te denken.

Haken is voor mij vooral een vorm van ontstressen, dus het moet wel makkelijk gaan. Voor mij is haken een fantastische tegenhanger voor mijn hoogsensitiviteit. Even in mijn eigen hoekje met geen andere zorgen dan mijn haaksels. Een echte aanrader!

Onlangs sprak ik iemand die juist het haken zo leuk vindt als het steeds iets moeilijker en ingewikkelder is. Mij niet gezien, hoor! Ieder haar meug.

Achthoeken vereisen een andere aanpak dan zeshoeken

Ik dacht dat ik wist waar ik aan begon. Ik had al eerder een mooie hexagon deken gehaakt, dus ik draaide hier mijn hand niet voor om. Maar zeshoeken (hexagons) zijn echt heel anders dan achthoeken. Daar kwam ik achter toen de boel in elkaar moest.

Wat ik me niet had gerealiseerd was dat achthoeken helemaal niet zo makkelijk aan elkaar zijn te haken. De achthoeken zelf waren een piece of cake. En de granny squares natuurlijk ook, maar het aan elkaar haken kostte me hoofdbrekens.

Natuurlijk stond er in het patroon een methode, maar eigenwijs als ik ben, dacht ik het beter of moet ik zeggen makkelijker te weten. Maar dat viel nog bar tegen.

Op zoek naar een aan-elkaar-haak-methode

Ik haakte de minisquares met donkergrijs, als contrast met de lichte kleurtjes. Hierdoor kwamen de kleuren nog beter tot hun recht.

Ik haakte de achthoeken en squares  met de achterkanten aan elkaar met vasten in de ruimte tussen de stokjes en 4 lossen (omdat het anders gaat trekken). Elke keer kon ik er maar een paar aan elkaar haken. Dat is frustrerend, want dan zou ik zoveel draadjes moeten afwerken.

De voorkant werd wel mooi. Dat was een troost. Het werd aan de voorkant wel zoals ik het in gedachten had.

een embracing granny deken de voorkant

Hoe kon ik nu voorkomen dat ik 10.000 en meer draadjes af moet werken? Ik loste het gedeeltelijk op door na het aanhechten de afwerkdraad meteen mee te haken met de lossen. Je hebt dan wel een dikkere draad, maar die zit aan de achterkant. Die draad kon ik dan meteen afknippen. Aan het andere einde moest ik nog wel afhechten, maar het scheelde toch een heleboel.

een embracing granny deken achterkant

Eerst haakte ik ze zoveel mogelijk horizontaal aan elkaar. Daarna haakte ik de verticale banen. Sommige lijntjes haakte ik dubbel, maar dat zie je alleen aan de achterkant.

Een embracing granny deken

Aan de zijkanten haakte ik halve minisquares zodat ik een rechte rand kreeg. Daarna twee rijen stokjes en een randje met de kreeftsteek. Een hele drukke rand zou de deken geen goed doen. De embracing granny deken was klaar.

een embracing granny deken de rand

Ik had al een mooie bestemming: een goede vriendin die echt een liefhebber is van deze kleurtjes kreeg hem voor haar verjaardag.

Nog wat leuks om te melden: toen ik de deken gaf, had ze een rokje aan met hierin precies dezelfde kleurtjes als de deken. Missie geslaagd!

Mijn haaktip voor jou:

Zeshoeken zijn eenvoudiger aan elkaar te haken dan achthoeken. Dus…

Ben je net als ik een echte granny square fan en kun je niet genoeg krijgen van granny squares haken en hou je wel van een kleurtje? Kijk dan eens naar dit haakpatroon in mijn Alfabetshop.

Oh enne, zoek je nog meer haakinspiratie? Kijk dan even bij mijn andere haakblogs met tips en tops haken.

Hou je haaks!

embracing granny deken haaktip

een embracing granny deken opgerold