Toen mijn neefje vroeg: ‘Tante Annet, mijn geboortebeer heeft geen truitje meer, wilt u er eentje haken?’ kon ik natuurlijk niet weigeren. Ik vond het wel een beetje spannend, want meestal haak ik dekens. Maar hoe moeilijk kon het zijn? Aan de haak voor een gehaakt truitje voor een geboortebeer.

De eerste stap: een makkelijk patroon uitkiezen

Stap één is meestal een patroon, wat ik dan meestal aanpas aan mijn eigen wensen.

Ik hou van simpele patronen met een mooi resultaat, dus toen ik het retro-truitje van Byclaire langs zag komen in mijn zoekresultaten, wist ik dat dit hem worden moest.

Gewoon makkelijk met stokjes? Een kind kan de was doen en ik kon bijna aan de slag. Ik moest natuurlijk een geschikt garen kiezen.

De tweede stap: garen kiezen

Stap twee is garen kiezen. De geboortebeer had ik 8 jaar geleden gegeven en droeg destijds een blauw truitje.

Gelukkig hoefde ik er geen letters op te haken, want die zitten al op zijn voetjes. Ik koos voor ByClaire Softmix, een wat dikker, stoer, kobaltblauw garen.

Dit garen zou het gewenste effect geven. Bovendien schiet het lekker op met haaknaald 5. Ik wilde mijn neefje niet te lang laten wachten op zijn geliefde beer.

De derde stap: haken, passen en meten

Stap drie is aan de haak en dan maar passen en meten. De eerste versie werd te groot. Dat was geen probleem bij dit patroon. Vrij eenvoudig kon ik steken minderen en zo werd het truitje passend. Een wit randje zorgde voor een leuk contrast.

Omdat het hoofd van de beer vrij groot is, moest ik van onderaf het truitje aan kunnen doen. Aan de achterkant moest dus wel een knoopje komen, anders moest ik zo persen en trekken. Dat vond ik niet prettig. Beer trouwens ook niet.

Een knopenpot met een verzameling aan knoopjes

In de knopenpot (heb jij ook zo’n pot boordevol knoopjes?) vond ik nog een mooi, goudkleurig rond knoopje. Alsof het knoopje op Beer had gewacht.

Ik vind het heerlijk om even in de pot te graaien. Ik heb de knopen door de jaren heen van kleding afgeknipt die zelfs niet meer geschikt was om weg te geven.

een gehaakte truitje voor een geboortebeer achterkant

Het is ook leuk om op deze manier de knoopjes te verzamelen. En ze zijn altijd praktisch om her te gebruiken, super duurzaam dus. 

Dat mooie ronde goudkleurige knoopje paste prachtig door het lusje (een lossenketting) en klaar was het truitje.

Ik heb nog geaarzeld of ik een broekje zou maken, maar zijn benen zijn nogal dik, dus dat werd hem niet. Ook een slaapmuts is vervallen, want Beer was ook al zijn truitje kwijtgeraakt.

Een gehaakt truitje voor een geboortebeer

Mijn neefje was blij met zijn mooie beer, die het niet langer koud had en weer keurig gekleed door het leven gaat dankzij een gehaakt truitje voor een geboortebeer.

Mijn haaktip voor jou:

Een dikker garen geeft een stoerder resultaat en is lekker snel klaar. Ideaal voor een haasthaakklus.

Meer haakblogs vind je op mijn website. Ze zitten boordevol inspiratie en haaktips. Neem gerust een kijkje.

Leuke haakpatronen van letterdekens en dekens met granny squares haken staan in mijn webshop. 

Hou je haaks!

gehaakt truitje voor een geboortebeer haaktip