aan de haak met een berendeken hoofdfotoAls je neefje vraagt of je een deken voor hem wilt haken, kun je niet weigeren. Daarom zei ik ja en sloeg ik aan de haak voor een gehaakte berendeken.

Inmiddels is hij af. En mijn neef is er blij mee (en ik ook, hoor)! Ik had hem keurig ingepakt, nadat ik toch even moest slikken. Je raakt toch een beetje gehecht aan zo’n deken na al die uren noeste vlijt.

Zaterdag vierde hij zijn feestje en mocht ik hem geven; een stoere deken voor een stoere vent van 5 jaar. Nu hij hem heeft ontvangen, kan ik hem (eindelijk) ook aan jullie showen. Hier is ie dan: tadaa!

Al eerder haakte ik een deken voor een andere neef, zijn oudere broer. Die vind je Over deze deken schreef ik ook een haakblog.

Samen met mijn schoonzusje had ik de kleuren bepaald: Aster, Lapis, Grass Green, Kelly Green, Mocha, White en Black. Alle bollen waren (hoe kan het ook anders) van Stylecraft Special DK. De rest was eigen inspiratie.

De blauwe strepen zijn stokjes, daarna twee rijen zwart met paarsgewijs gehaakte vasten. Hierdoor krijg je een leuke ribbel, die er een beetje bovenop ligt.

Mijn inspiratie was een beer, dus wat leuker dan berenpoten te verwerken in een baan? Ik ontwierp een leuke print en haakte die met de bobbelsteek (mijn favoriet).

aan de haak met een berendeken poten

Daarna kwamen de verticale groene banen. De tweede kleur haakte ik mee. Je ziet dit er wel een beetje doorheen, maar ik vind dat niet erg.

aan de haak met een berendeken verticale strepenHet effect is heel grappig en weer eens wat anders dan horizontale strepen. Daarna volgden weer twee zwarte toeren en ik vervolgde met mokka en daarin verwerkte ik de witte stippen.

aan de haak met een berendeken stippenDeze stippen zijn iets groter dan die van de pootafdrukken. Ik haakte deze met 5 dubbele stokjes en die van de poten met enkele stokjes. Die laatste komen anders te dicht tegen elkaar aan te zitten en daar trekt je haakwerk scheef van.

Tijdens het haken mijmerde ik over het feit welke tekst ik erop wilde. Ik hou van tekst en hoe leuk zou het zijn om te refereren naar de pandabeer?

Manlief (notabene) hoorde mij hardop denken en riep in de wilde weg: “Ik zag twee beren broodjes smeren!”

Bij mij opende dit mijn inspiratiebrein en zo kwamen de broodjes en de tekst ‘ik zag twee beren’ terecht op de deken.

aan de haak met een berendeken ik zag twee berenDe rand haakte ik met paarsgewijs gehaakte vasten. Dan wordt de rand wat strakker dan de rest, maar dan gaat ie ook niet zo snel lubberen. En zeg nu zelf: is hij eigenlijk niet superstoer geworden?

Een gehaakte berendeken

Haak maar aan en sla ook aan de haak voor een gehaakte berendeken (voor je zoon, dochter, neef, kleinkind, enz). Er is altijd wel iemand die je er blij mee kunt maken.

Mijn haaktip voor jou:

Haak ook eens verticale strepen. Het is helemaal niet moeilijk en het resultaat is heel grappig.

tips en tops haken een gehaakte berendeken haaktip 24

Haak je liever iets anders? No worry. Er staan een heleboel haakblogs online die je willen inspireren iets moois te haken.

Hou je haaks!

Inmiddels zijn we vier jaar verder en ik heb ontdekt dat ik granny squares haken het heerlijkste vind om te haken. Het ontspant en je kunt er heerlijk een tv-serie bij kijken, wel zo gezellig. Ik heb zelfs de stoute schoenen aangetrokken en een aantal haakpatronen ontworpen. Je vindt ze in mijn webshop.