Een gehaakte deken van granny squares en stripes (haakblog 56)

Een gehaakte deken van granny squares en stripes (haakblog 56)

aan de haak blog 56 een granny squares en stripes dekenEén van mijn favoriete haaksteken is de granny square en ook zijn broertje de granny stripes. Daarom haak ik die ook vaak. Eén van mijn eerste dekens waarmee mijn verslaving begon, was een gehaakte deken van granny squares en stripes. Hij hangt nog steeds in de huiskamer over een stoel. Aan de haak voor een  deken.

In 2014 het haken weer opgepakt

Ik heb in 2014 het haken weer echt opgepakt. Ik vier dit jaar dus mijn eerste echte lustrum als haakster. Ik herinnerde me van vroeger dat ik de granny square zo leuk vond.

Daarom werd één van mijn eerste gehaakte dekens een granny square en stripes variant.

Ik koos de kleurtjes zwart, wit, grijs, rood, wit van de Wibra (Saskia) en Zeeman (Royal) en mengde deze kleuren al hakende door elkaar. Aan de haak met granny squares en stripes. Ertussenin haakte ik rode squares.

Met halve vasten bevestigde ik de vierkantjes aan elkaar en zo ontstond de deken.

Erop letten dat de vierkantjes even groot zijn

Al hakende probeerde ik wel alle vierkantjes uniek te laten zijn. Ook moest ik af en toe een vierkantje uithalen, omdat ik dan te los of te vast had gehaakt.

Ik heb uiteindelijk één vierkantje als basis genomen en gezorgd dat de anderen ongeveer even groot werden.

Niet perfect is ook goed

Het is een compacte deken geworden. Waarschijnlijk heb ik hem op een te kleine haaknaald gehaakt of te vast gehaakt. Inmiddels weet ik beter wat ik daar aan moet doen, maar toen nog niet.

Hij werd ook nog een beetje smal. Om dit te compenseren heb ik aan de zijkanten een aantal rijen granny stripes toegevoegd. Dit gaf een leuk effect.

Niet perfect is ook goed, nietwaar?

De bolletjesrand als rand

Om de deken helemaal af te krijgen heb ik een bolletjesrand als afwerking gekozen.

Het nadeel van de granny squares vind ik de oneindige hoeveelheid draadjes die je af moet werken, maar het resultaat blijft leuk.

Het blijft een leuke deken om naar te kijken, want hij is één van mijn eerste projecten. Haak maar aan en sla ook gezellig aan de haak voor een gehaakte deken van granny squares en stripes.

Mijn tip voor jou:

Als je granny squares gaat haken, hou dan één vierkantje als basis. Dan weet je dat ze ongeveer zo groot mogen worden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.