een gehaakte granny square Britto deken haakblog 117Hou jij ook zo van kleur? Of ga je liever voor de pastellook? Hou je het liever rustig? Ik in ieder geval niet. Ik ben een groot fan van de kunstenaar Romero Britto en dan vooral van zijn Disney-collectie. Je bent Disney-fan of je bent het niet. Daarom haakte ik voor onze slaapkamer een granny square Britto deken. Aan de haak, leuk!

Al een tijdje verzamel ik de beelden van Britto, maar ze zijn nogal prijzig dus ik moet het rustig aan doen. Op onze slaapkamer staan die van de dwergen.

Omdat ik van afwisseling houd, werd het na 4 jaar toch echt tijd voor een nieuwe deken.

De andere dekens (ook hier schreef ik een blog over) zijn nog steeds heel mooi, dus die sla ik op of ik wacht tot ik iemand tegenkom, die ik er blij mee kan maken: een knipoogmomentje voor een ander. 

Omdat ze momenteel zoveel leuke kleurtjes hebben bij Wibra en Zeeman en dit garen net wat dikker is dan mijn favoriete garen Stylecraft Special DK, besloot ik daarvan een deken te maken.

Ik zocht wat leuke granny squares bij elkaar, zoals met madeliefjes, hartjes, sterren, stippen, letters, stipjes, strepen en gewone granny squares. Een bonte verzameling voor mijn Britto deken.

Niet alle kleuren kon ik scoren bij de Wibra en Zeeman, dus ik gebruikte ook Stylecraft, Roma en Lisa Premium.

Door te switchen met de dikte van de haaknaald, lukte het me om het gewenste resultaat te krijgen.

Van elke granny square haakte ik er 26. Dat matcht leuk met de letters van het alfabet. Ik kocht 13 verschillende kleuren en zwart als accentkleur.

Acht verschillende granny’s keer 26 resulteert in 208 vierkantjes. Ik haakte er 16 in de breedte en 13 in de lengte. Hierdoor wordt de deken ongeveer 250 cm breed en 210 hoog. Precies groot genoeg voor een tweepersoons bed.

Ik begon met de bloem. Daar was ik helemaal verliefd op. Het patroon kocht ik op Etsy.

Daarnaast haakte ik 3 klassieke granny squares, eentje met alleen de middelste rij in een andere kleur, een met een hartje en eentje met de kleurtjes om en om.

Granny squares haken is zo leuk en verslavend. Ook als ze diverse printjes hebben.

een gehaakte granny square Britto deken close-up haakblog 117

Ook vond ik het leuk om letters te verwerken in mijn deken. Daarom zocht ik een leukalfabet op en haakte de letters op een vierkante granny square.. Daarnaast haakte ik een streep in de granny squares. 

De stippen vond ik ook heel leuk om te haken en niet moeilijk. De sterren waren wel een tikkie lastiger. Het duurde even voordat ik die doorhad. Gelukkig moest ik elk patroon 26 keer haken, dus dan leer je het patroon vanzelf.

Toen ik alles had gehaakt, maakte ik een mooie verdeling in Excel. Ik wilde niet twee bloemen naast elkaar hebben en ook qua kleur moest het matchen.

Omdat dit bijna onmogelijk is, heb ik de laatste granny squares (die met alleen de binnenkant in een andere kleur) pas gehaakt, terwijl ik de deken in elkaar zette.

Zo kon ik ervoor zorgen dat ik niet in de knoop kwam met de kleuren.

Het aan elkaar zetten deed ik met vasten aan de goede kant van mijn werk. Zo ontstond er een mooie dikke rand. Eén van de kenmerken van Britto’s kunstwerken zijn dikke zwarte lijnen, dus op deze manier liet ik die terugkomen.

een gehaakte granny square Britto deken aan elkaar haken haakblog 117

De rand hield ik simpel, omdat het al een kleurexplosie is. Ik haakte een aantal rijen vasten en als laatste rij een variatie van de kreeftsteek.

Normaal gesproken haak je met deze steek vasten en dan tegengesteld van richting. Ik haakte om en om een vaste en een losse en sloeg elke keer een steek over. Dit voorkomt dat de rand gaat bobbelen.

De rand krult nu een beetje om, maar dat vind ik grappig en speels, dus ik laat het zo.

een gehaakte granny square Britto deken rand2 haakblog 117Toen moest ik alle draadjes afwerken. Ik zal je besparen hoeveel het er waren en ik had spijt dat ik niet eerder aan het afwerken was begonnen. Maar goed, tanden op elkaar en gaan met die banaan. En zoals met veel dingen: als je echt wilt, lukt het.

een gehaakte granny square Britto deken rand haakblog 117

Een mooi schilderij kocht ik erbij als finishing touch. De dwergen had ik al en ik wil er nog meer sparen. Hoe leuk kan je slaapkamer zijn? Zo leuk, dankzij een granny square Britto deken. 

Een granny square Britto deken

Van deze deken heb ik geen patroon. Met de links kom je een eind. In mijn webshop vind je wel leuke granny square dekens, echte bestsellers. Of op mijn website een granny square vest, wat je gratis kunt downloaden op mijn website als je je inschrijft voor de nieuwsbrief. 

Daarnaast heb ik een aantal haakpatronen ontwikkeld voor wie van c2c haken houdt. Die vind je in mijn shop. 

Mijn haaktip voor jou:

Haak je een deken met verschillende granny squares? Zorg dan dat de laatste rij elke keer hetzelfde aantal steken hebt. Natuurlijk moeten ze ook even groot zijn.

Nog meer tips en tops op haakgebied? Check dan mijn andere haakblogs. Er zit altijd wel iets handigs tussen.

Hou je haaks!

een granny square britto deken haaktip 117