Zoek je nog een leuke hobby? Zoek niet verder. Ik vertel je graag over junk journals. Terwijl ik haar toch echt al bijna 25 jaar ken, verrast ze me nog steeds: mijn beste vriendin. Zo kwam ze gisteren bij me buurten en ze had haar junk journals meegenomen (daar vertel ik zo nog wat over). Toen ik haar journal in had gekeken, begon ik bijna te stuiteren van puur enthousiasme. Ik kan je dit alvast vertellen: een junk journal bijhouden is een superleuke hobby.

Voordat je denkt: wat heeft dit in vredesnaam te maken met je kledingshopstopchallenge? Niet heel veel, behalve dat focussen op iets anders dan kleding heel erg helpend kan zijn. Door je accent even op iets anders te leggen, kan dit helpen je verslaving voor even te vergeten. Geloof me: ik ben een expert, dus ik kan het weten.

We moeten altijd erg lachen om onze verschillen: zij begint gewoon en geniet en ik verzamel eerst alle mogelijke spullen en aarzel dan nog tien keer voor ik begin.

Gelukkig kunnen we er veel lol om hebben. Gisteren ontdekten we dat we ondanks onze verschillen op dit vlak toch iets hebben wat exact hetzelfde is: we hebben de neiging van alles te bewaren.

Je kunt dan denken aan:

  • kassabonnen van belangrijke aankopen
  • labels van kleding
  • briefjes van de kids
  • foto’s
  • agenda’s
  • gedichtjes
  • kaarten, enz.

En die bevinden zich dan in allerlei laadjes, doosjes en blikken. En weet je wat ze ermee had gedaan? Ze had er een junk journal mee gemaakt. Als je het filmpje bekeken hebt, weet je wat het is. Ik leg het je graag nog even uit:

Je neemt een oud boek, scheurt daar alle bladen uit en vervangt die door allerlei andere bladen (misschien toch goed dat je even op internet kijkt).

Hier plak je vervolgens je foto’s, bonnetjes, enveloppen, enz. op en in. Zo ontzettend leuk.

Toen ik ze zag, begon ik spontaan met mijn handen te wapperen van enthousiasme. Dat wilde ik ook!

Mijn hersens gingen hun eigen gang en ik bedacht waar ik al mijn herinneringen had bewaard. Overal en nergens dus.

Een heleboel heb ik al eens gestructureerd. Allerlei materiaal (wat te maken heeft met uitjes en zo) heb ik al opgeborgen in insteekhoezen (per jaar, hoezo georganiseerd), maar dan is er nog zoveel wat her en der ligt.

Dat leuke kledinglabel van Desigual met Mickey Mouse erop? Sowieso zijn kledinglabels heel leuk. Weer een voordeel voor een kledingshopper!

Dat label ligt in de lade van de grote kast. En oh ja, die leuke foto’s van de jongens waar ik nog even geen bestemming voor had? Op zolder in de fotokast (ja heus, ik heb een speciale kast voor fotoboeken).

En dat leuke plaatje waar ik helemaal verliefd op ben en niet weg kan gooien? Dat ligt beneden in een doos met nog veel meer dingen, waar ik geen afscheid van kan nemen. En ga zo maar door en door en door…

Je snapt dat ik stuiterde van enthousiasme. De hele dag voor me uit staren, haken, tv-kijken en zielig zijn, helpt niet echt mee om me oké te voelen.

Daarom ben ik meteen aan de slag gegaan. Boven (op zolder) had ik nog wat Eva-magazines liggen en in het verleden had ik hele leuke boekjes gemaakt om mijn stofjes in te bewaren (ook gerangschikt op soort, haha! Gestipt, geruit of bewerkt).

Niet heel lang daarna had ik mijn boekje klaar.

Bovendien had ik in mijn boekenkast boven op onze slaapkamer nog twee boekjes opgespoord waar ik lang geleden al eens heel veel gedichtjes en mooie plaatjes in heb geplakt. Dat haalde ik naar beneden en showde het haar.

Toen mijn vriendin het boekje zag, bleek dat zij ook nog zo’n boekje heeft liggen (ergens). Zo motiveerden we elkaar en we biechtten elkaar de gekste plekken op waar we van alles bewaren!

Vooral het stuk herkenning was super! En bijkomend voordeel? Het kost niets! Behalve een tube lijm.

Nu ga ik proberen out of the box gewoon te beginnen met plakken en niet chronologisch, georganiseerd of gestructureerd. En dat is voor mij nog best wel lastig!

Wat ik mezelf dan wel toesta, dat ik per kast ga inplakken. Ik start eerst met de lade in de grote kast. En dan zo verder.

Ik heb er eigenlijk ontzettend veel zin in! Ik kan niet wachten! Een junk journal bijhouden is echt een superleuke hobby.

Een junk journal bijhouden

Heb je geen leuk boekje? Check dan eerst even bij de kringloop winkel. Daar is allicht wat leuks te vinden. Ik kan het weten. Het is mijn wekelijkse uitje.

Je kunt ook iets leuks maken als bemoediging voor iemand die je lief is. Kijk eens bij de digitaaltjes in mijn webshop. Ze staan vol positieve woorden.

Je kunt ook je overwinningen in je boekje zetten. De dingen die je niet hebt gekocht. Misschien met een plaatje erbij? En het geld wat je hebt bespaard.

Ga ook gewoon eens lekker los en plak je mooie herinneringen kris kras door elkaar in een boekje. Zo leuk! Bovendien helpt het je aandacht even van kleding af te leiden en ergens anders op te richten. Dat kan een hele opluchting zijn (shopaholic confessions).

een junk journal bijhouden is een superleuke hobby

Heb je mijn andere blogs met mijn shopaholic confessions ook al gelezen? Laat me gerust weten of ze helpend zijn.