een kerstdeken mozaïekhaken plat op de grondMijn kerstdeken is af. I know. Het is al 3 januari, maar toch. Een weekje te laat, maar dat mag de pret niet drukken. Ik besloot eind november dat ik een kerstdeken mozaïek haken ging. Ik kocht het patroon van Rosina Plane op Ravelry en deed zelf wat aanpassingen (what’s new)? Ik kan het niet laten. Dat heet creatief denken. Dat vind ik ook het leuke aan haken. Dat dat kan. Aan de haak met spoed. 

Toch ook een keertje mozaïekhaken proberen

Al een tijdje kriebelde het om mezelf toch eens aan het mozaïek haken te wagen. Ik had al eerder een deken gehaakt in de mozaïeksteek. Dat was die met een kasteel erop. Het eindresultaat is erg leuk, maar de manier van haken vergt enorm veel concentratie en heel veel getel.

Daar werd ik niet blij van, dus dat was eens maar nooit weer. Maar deze vorm van mozaïek haken was toch net weer wat anders.

Ik haakte als proef de deken met het kasteel nogmaals. Zie dit blog hierover. Hij is leuk geworden, maar niet echt mijn ding. Toch wilde ik het nogmaals proberen.

Ik geef niet zomaar op en wat je eerst niet leuk vindt, kan met een beetje doorzetten misschien toch wel een succes worden. Niet in dit geval.

Wat het leuke is van deze deken dat er twee soorten mozaïek haken aan bod komen in deze deken. Er zijn drie varianten. Kijk maar op de site van Wolplein. Daar wordt het haakfijn uitgelegd.

Een variatie van twee vormen van mozaïekhaken

Deze deken varieerde met mozaïekhaken en inset mozaïek haken. De eerste vorm haak je van rechts naar links (en als je linkshandig bent van rechts naar links). Dit resulteert echter in haakwerk wat scheef trekt naar rechts (in mijn geval).

Door het inset mozaïek haken (wat je wel heen en weer haakt) wordt dat wel een beetje gecompenseerd, maar toch blijft het trekken. Ook na blocken en de gehaakte rand. Als je enkel inset mozaïekhaken gebruikt, krijg je wel een rechte deken. 

Een combi van Stylecraft Special DK en Scheepjes Colour Crafter

Ik koos een combi van Stylecraft Special DK en Colour Crafter en daar ging ik (veel te laat gestart). Dat late starten heb ik wel vaker last van, maar afijn. De turbo erop en gaan met die haakbanaan.

De kleurtjes in de deken zijn: Lipstick, Soft Peach, Green, Bottle, White, Brussel. Lipstick wisselde ik af met Soft Peach (zo’n heerlijk suikerspinkleur) en de rest van de kleuren met wit.

Omdat mozaïekhaken echt niet mijn ding is (teveel getel) besloot ik het laatste patroon met cadeautjes niet te haken. De deken was inmiddels al mooi rechthoekig geworden. Tijd om te stoppen. Het was al Kerst, dus helemaal op tijd kreeg ik hem niet af.

Een rand met een kersttekst

Door het mozaïekhaken heb je links en rechts enorm veel draadjes hangen. De eindjes kun je aan elkaar knopen en daar een franje van maken, maar je kunt ze ook verstoppen in de rand. Dat deed ik.

Vervolgens haak je aan de voor- en achterkant randen met stokjes en halve stokjes tot de voor- en achterkant op elkaar past. Aan de voorkant vond ik het een leuk idee tekst te verwerken in plaats van de kerstklokjes die op het patroon stonden aangegeven.

Het werd We wish you a merry Christmas and a happy new year. Niet heel origineel, dat geef ik toe, maar het dekt wel de lading.

een kerstdeken mozaïekhaken we wish you a

een kerstdeken mozaïekhaken a merry crhistmas

een kerstdeken mozaïekhaken and a

een kerstdeken mozaïekhaken happy new year

Het patroon van het alfabet kocht in op Ravelry bij Tinna en met Excel heb ik het uitgetekend. Vervolgens bepaalde ik van de tekst het midden. Daarna telde ik mijn randsteken en ook hier bepaalde ik het midden van. Zo wist ik waar de tekst moest komen. 

Een kerstdeken mozaïek haken

De tekst vind ik echt een succes en de manier om je zijkanten af te werken ronduit geniaal. De draadjes die je aan elkaar knoopt, komen namelijk tussen je twee lappen die je haakt, Het was leuk om eens een kerstdeken mozaïek haken te proberen. Het eindresultaat is echt mooi geworden. 

De methode van de rand ga ik zeker vaker gebruiken. En dan natuurlijk tekst erin verwerken. Ook supergeschikt om de draadjes weg te werken van stekendekens. Wat ook heel fijn van het patroon is, zijn de vele video’s. Echt super.

Meer haakblogs vind je op mijn website. Laat je inspireren door de vele tips en tops haken.

Mijn haaktip voor jou:

Probeer ook eens tekst te verwerken in de rand. Je kunt zo de deken ook personaliseren.

Hou je haaks!

Hou je (net als ik) van granny squares haken? Kijk dan eens in mijn shop voor leuke patronen en er komen er nog meer!

Alle haakblogs op een rijtje vind je onderaan deze pagina. Haak maar aan!

een kerstdeken mozaïek haken haaktip