een mozaïekdeken in regenboogkleurtjes hoofdfotoJullie zijn me vast al zat met al mijn enthousiasme over het mozaïekhaken, maar het is echt zoooo leuk! En uiterst verslavend. Heb jij al eens een deken gehaakt in die stijl? Niet doen! Na de eerste deken dacht ik: dit doe ik niet meer. Maar toch kon ik de verleiding niet weerstaan.  Toch sloeg ik nog een keer aan de haak. Dit keer voor een mozaïekdeken in regenboogkleurtjes.

Een megablunder die gelukkig niet echt opvalt

Ik haakte met Stylecraft Special DK en maakte een megablunder, maar ik hoop dat hij niet al te erg opvalt. Al eerder haakte ik een mozaïek kerstdekentje, een kasteeldeken en een huwelijksdeken. De haakblogs hierover vind je op mijn website. Doordat het haakwerk ietwat scheef trekt, vond ik dat jammer en besloot ik niet meer te haken.

Maar omdat ik lid ben van de Facebookgroep van Tinna, werd ik toch verleid en kocht ik het patroon van de Indiana Afghan op Ravelry. Uiteraard kon ik het niet laten om toch wat veranderingen aan te brengen. 

In het patroon zit namelijk een gedeelte met een grote ster. Dat patroon vond ik minder mooi, dus die heb ik niet gehaakt. 

Ook heb ik gezorgd dat elk patroon ongeveer even groot werd. Het is niet zo heel moeilijk om het patroon aan te passen, dus waarom niet?

Het allerleukste van mozaïekhaken

Dat vind ik misschien wel het allerleukste van deze manier van mozaïekhaken: dat je vrij simpel een aanpassing in het patroon kunt maken. Dat deed ik dus ook in een mozaïekdeken in regenboogkleurtjes.

Je kunt er bijvoorbeeld heel leuk tekst in verwerken. Als lettergekkie is dat koren op mijn molen. Dat deed ik dus in de huwelijksdeken. Ook voeg je vrij eenvoudig een ander patroontje toe. 

een mozaïekdeken in regenboogkleurtjes closeupHet meest irritante van mozaïekhaken

Het meest irritante van dit patroon zijn de rijen vasten in de achterste lussen. Ik telde me suf en kwam vaak niet uit, terwijl ik toch een ervaren haakster ben. Die toeren heb ik dus heel vaak uitgehaald. Misschien komt het ook omdat ik met zwart haakte. Dat blijft toch altijd een uitdaging. 

Vaak heb ik de deken in een hoek gegooid, maar omdat afhaken geen optie is, heb ik toch de tanden op elkaar gezet, mijn handen uit mijn haar gehaald en ben doorgegaan .

Ik haakte met een mix van Stylecraft Special DK en Colour Crafter (een ideale combi) in de kleuren Matador, Jaffa, Brussel, Grass Green, Royal, Brugge en Fiesta. Zwart was mijn basis.

Als je nog maar een beginner bent met deze vorm van haken kan ik zwart niet aanraden. Je kunt beter een lichtere kleur nemen. Vooral de dubbele rand was erg lastig als je bijna niets ziet.

De rand is een geniale oplossing voor alle draadjes

Wel geniaal trouwens, zo’n dubbele rand. Google even op YouTube op rand mozaïek deken haken en je ziet wat ik bedoel. Je knoopt de eindjes aan elkaar, maakt een rand van halve vasten rondom vanaf de achterkant en hier kun je heel mooi een rand aan maken.

een mozaïekdeken in regenboogkleurtjes de rand

Heb je nog nooit deze vorm van haken gedaan, vraag je je misschien af wat ik bedoel. Doordat je (als je rechtshandig bent) elke toer aan de rechterkant start met een nieuwe draad en aan de linkerkant eindigt met afhechten, heb je legio draadjes.

Daarom is de rand waarin je alle draadjes verpakt, echt een goed idee.

Dat is niet alleen handig voor een mozaïekdeken, maar ook voor andere stekendekens. Je moet uiteraard wel goed kijken dat de rand rondom niet gaat trekken of lubberen. Met mozaïekhaken is dat heel handig. Op elke toer past een halve vaste (van de rand). Ideaal!

De megafout zit ‘m in de kleur

In het begin noemde ik een megafout. Heb je hem al kunnen ontdekken? Ik zal een tipje van de sluier oplichten. Het heeft de maken met de rode banen. Nu zie je het wel, toch? Maar als je het niet weet, lijkt het of het zo hoort.

een mozaïekdeken in regenboogkleurtjes op de grond

Voor wie nog steeds in het duister tast: de eerste toeren met rood zijn gehaakt met Matador en de tweede rij toeren rood zijn gehaakt met Lipstick. Oeps!

Een mozaïekdeken in regenboogkleurtjes

Ik heb inmiddels weer een mozaïekdeken op de naald. Dit keer de AZUL-deken. Je bent verslaafd of je bent het niet!

een mozaïekdeken in regenboogkleurtjes opgerold

Mijn haaktip voor jou:

Start je met mozaïekhaken? Laat het zwarte garen dan nog even achterwege.

Hou je haaks!

Vind je het leuk om nog meer haakblogs te lezen? Dat kan! Ik schreef er meer dan 100, boordevol tips en tops haken.

Wil je zelf een leuke deken haken? Ik heb diverse patronen ontworpen. Ze staan in de Alfabetshop. Hou je net als ik van granny squares haken? Er staan diverse patronen in. Sommige zijn granny square dekens, de andere zijn in de c2c haken techniek. Maak er iemand blij mee!

mozaëikdeken in regenboogkleurtjes haaktip