Het ongemakkelijke van een rommelmarktEindelijk, eindelijk, eindelijk! Er was weer een rommelmarkt. Na twee jaar dat het niet kon, stond ik te trappelen om erheen te gaan. Het ongemakkelijke van een rommelmarkt ontdekte ik dit keer.

Tot het weer zover was en rommelmarkten weer mochten, had ik me moeten behelpen met kringloop winkels, maar nu… weer een ouderwetse rommelmarkt. Echter toen ik er rondliep, viel me op hoe niet blij ik me voelde. Daarom dit blog: het ongemakkelijke van een rommelmarkt.

We reisden af naar Benschop. Daar was de rommelmarkt van de Hervormde kerk. Het eerste ongemakkelijke diende zich al aan: waar laat je in vredesnaam je auto? Het is een wonder als je geen botsing oploopt bij al die manoeuvrerende voertuigen. Gelukkig vonden we een plekje.

I know, met de fiets is gezonder, maar met mijn huidige gezondheidstoestand en de afstand tussen onze woonplaats en Benschop was dat geen optie. 

Dan bevind je je tussen alle gretige medeverzamelaars en hebberds (waar ik zelf ook bij hoor, shopaholic confessions) die graag een slaatje willen slaan en bijna voor nop willen scoren. Natuurlijk zorgden we ervoor om niet meteen om half tien voor de dranghekken te staan.

Ik vraag me altijd wel af hoe het komt dat ik (laat ik vooral bij mezelf blijven, want ik wil op niemands tenen gaan staan) niet dezelfde gretigheid aan de dag leggen bij het gaan naar de kerk. Daar vallen immers altijd hemelse schatten te halen. De wereldse schatten trekken blijkbaar harder.

Afijn, ik ben duidelijk niet de enige. Er kwam al mensen terug met uitpuilende tassen met spullen. En weet je? Ik wil gewoon niet zo zijn, een graaier, een hebberd. Toch krijg ik ook de neiging om alles in te slaan wat ik maar leuk vind. Zo confronterend.

Dan sta je daar bij zo’n kraam tussen alle anderen te kijken en te snuffelen. En daar is meteen al een punt: aan de andere kant staat er een verkoper mee te kijken. Dat is bij een kringloop winkel niet zo. Ongemakkelijkheid nummer 2.

Bovendien is het een gedrang van jewelste. Ongemak nummer 3. Want al die mensen hebben hun eigen luchtjes en die zijn zelfs om 10 uur ‘s morgens niet altijd al te fris.

Ongemak nummer 4. Je moet naar de prijs vragen. Ik heb liever het stickertje erop. Dan weet ik waar ik aan toe ben.

Ongemak nummer 5. Een kaaskraam of andere eetkraam ertussen door. Daar komen mensen juist niet op af, maar ik vind dat zooo zielig. Ik groet altijd vriendelijk, maar ook ik koop daar niets. Je gaat naar de kringloop voor de koopjes, dus zo’n kraam doet daar geen goed aan.

Ongemak nummer 6. Het graaigedrag van mensen en mezelf. Ik word gewoon zo vreselijk met mijn neus op de feiten gedrukt.

Ongemak nummer 7. Het oordeel. Je ziet mensen die niet naar de kerk komen vanwege Corona, maar als het op bijna gratis aankomt, staan ze vooraan (bij de dranghekken). Heel bijzonder. Daar kan ik me dan aan irriteren en zo vorm ik een oordeel. Wil ik niet, doe ik wel (net Paulus uit de Bijbel).

Ongemak nummer 8. Iedereen zit overal aan en dat idee is zooo onprettig. Het klinkt wellicht alsof ik smetvrees heb. Dat heb ik niet, maar ik moet die gedachte echt bewust blokken. Ik weet dat dit bij de kringloop winkel ook gebeurt, maar daar zie ik het niet zo. Als ik weer in de auto ben, ontsmet ik altijd mijn handen. Ook als ik naar een kringloop ben geweest.

Ongemak nummer 9. Het afdingen. Zelf probeer ik uiteraard ook weleens een deal te sluiten. Ik vond het ook leuk om een stapel boeken voor maar tien euro te kunnen scoren, maar het vel over de neus halen vind ik het een no-go. Dan zijn mensen ook nog chagrijnig als iets drie euro kost. Nou ja!

Ongemak nummer 10. Het geduw en getrek. Iedereen wil het beste plekje en er ontstaat soms bijna een gevecht om er bij te kunnen. Ik geef dan al snel op. Als het zo moet!

Tot zover het ongemakkelijke van een rommelmarkt. Het fijne trouwens van een rommelmarkt vind ik dat het in de buitenlucht is. Dan heb je niet zo’n last van een kringlooplucht. Brrr. Snel overprikkeld als ik ben, vind ik dat wel altijd een dingetje: de lucht!

Ik heb nog wel wat leuke kleine dingen gescoord, zoals roze ronde hangers (zie foto), maar ik was niet echt heel blij, omdat mijn rommelmarktgevoel toch grotendeels ongemak was. Ook scoorde ik geen spullen om toe te voegen aan mijn verzameling. Jammer!

Aan de andere kant spaarde ik zo geld uit en ging ik niet over tot troostaankopen. Die kosten vaak het meeste geld, omdat je thuisgekomen spijt hebt van je impulsiviteit.

Totaal overprikkeld liepen we weer weg: manlief, onze oudste (dat was wel superleuk dat hij erbij was, een echt knipoogje) en ik. 

Omdat we nog naar een andere afspraak hadden, maar we nog een uur de tijd hadden, besloten we om even te ontstressen even naar de kringloop in Lopik te gaan (die heet Kringlopik, hilarisch hè?).

Daar konden we heerlijk op het gemakje rondkijken. We worden daar trouwens begroet als bekenden. Geeft ook te denken, nietwaar!

Ik scoorde nog 3 boeken voor mijn nichtje, een leuk tafelzeil met de Smurfen erop (geen Mickey, dus een kleine uitzondering op mijn verzamelregels, hij is wel rood trouwens) en een paar boeken. Regel 1: verlaat nooit de kringloop of rommelmarkt zonder een boek te hebben gescoord.

Toen bleken we wel heel krap in de tijd te zitten en moest manlief in onze Opel Agila à la Max Verstappen richting Woerden. We haalden het net! Yes!

Het ongemakkelijke van een rommelmarkt

Ik ben echt benieuwd hoe het woensdag (tijdens Koningsdag) met de kleedjesmarkt zal gaan. Of het ongemakkelijke van een rommelmarkt dan ook aanwezig is.

Waar ik nu aan het einde van de dag het meest blij mee was qua aankopen? De drie boeken voor mijn nichtje. Ik zag haar eind van de middag, dus ik kon haar meteen blij maken. Ondanks dat mijn kringloopschatten me heel wat waard zijn, bewaar ik zo’n knipoogmomentje in mijn hart.

Ook het feit dat onze oudste bij ons was en we zo leuk naar Woerden raceten, zal ik bewaren.

Binnenkort ga ik nog eens kijken of het ongemakkelijke van een rommelmarkt blijft. Ben benieuwd.

Hou mijn blogs vol knipoogjes in de gaten. Dan lees je hoe ik dat heb ervaren. Hou je haaks!

Ben je op zoek naar kringloopschatten, dan kan ik je niet helpen. Wil je iemand blij maken met een knipoogje?

Dan ben je bij mij aan het juiste adres. Met de printables die ik in mijn webshop verkoop kun je leuke kaarten maken of een mooie aankoop uit de kringloop of rommelmarkt oppimpen en cadeau doen. Altijd leuk!

Hou je haaks!