Hoe voorkom je dat een verzameling een obsessie wordt?

Hoe voorkom je dat een verzameling een obsessie wordt?

hoe voorkom je dat verzamelen een obsessie wordtHou jij ook van verzamelen? En dat, als je begint, je niet meer stoppen kunt? Ik heb daar wel last van. Daarom volgt hier een bekentenis als verzamelaar. Ik ben wellicht een beetje raar. Zodra ik iets leuk vind, wil ik het gaan verzamelen. Het lijkt wel of er een knop om gaat en obsessief begin ik te graaien. Herkenbaar? Maar hoe voorkom je dat verzamelen een obsessie wordt?

Alles willen verzamelen is onbegonnen werk

Naarmate mijn verzameling vordert, merk ik dat het onbegonnen werk is om alles te verzamelen. Ik verzamel namelijk om er gelukkig van te worden, een beetje licht in je leven.

Als mijn verzameling echter geen structuur meer heeft, word ik er ongelukkig van. Het brengt onrust. Zo verzamel ik Mickey beeldjes, da’s geen verrassing. Maar alles verzamelen is ondoenlijk. Daar moest een oplossing voor komen.

Het kaderen van je verzameling geeft rust en overzicht

Dan ga ik dus kaderen. En tijdens dat afbakenen, merk ik dat ik dan vooral voor series wil gaan die ik compleet kan maken. Haalbare verzamelingen.

Door dat kaderen lijkt het of ik weer een beetje op aarde landt. Ik wil niet dat mijn verzamelingen een obsessie worden. Het lijkt wel of ik dan wakker word, zo van: waar ben ik mee bezig? Het slokt me op, kost een heleboel tijd en geld en word ik er dan blij van? Nee dus.

Ik ben pas happy als mijn verzameling compleet is

Verzamelen maakt me happy, absoluut. Toch merk ik dat het me pas rustig maakt als het compleet is.

Om je een voorbeeld te geven: ik verzamel beeldjes van Sneeuwwitje en de zeven dwergen. Ik was dus aan mijn graaierij begonnen.

Nu ze bij elkaar op de plank staan, geven ze me geen vreugde, omdat het een allegaartje is en dat brengt onrust. De schaal is verschillend, de ene is groot en de ander kleiner.

Daarom heb ik de hele verzameling verkocht en ben opnieuw begonnen. Nu heb ik dus een serie van de zeven dwergen. Een complete verzameling. Dat geeft rust en zorgt ervoor dat de storm ook in mijn hoofd weer kalmeert. En daar kan ik intens van genieten.

Hoe voorkom je dat verzamelen een obsessie wordt? Zo dus. Zo combineer ik dus mijn liefde voor dingen die compleet zijn met mijn verzamelwoede. De kracht van combineren.

En ja, soms koop ik weleens een beeldje omdat dit gewoon supercute is. Dat moet kunnen…

Mijn tip voor jou:

Ben je net zo’n verzamelfreak als ik? Kijk dan of je het kunt kaderen, voordat je een verzameling hebt zonder kop of staart.

What do you want to do ?

New mail

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.