in mijn allerbeste Frans - shopaholic confessionsTrois sandwiches avec du jambon et un avec du fromage et encore un avec du jambon et du fromage”. In mijn allerbeste Frans probeerde ik aan de boulevard van Sant Malo voor ons allen (behalve mezelf) drie broodjes ham en één broodje kaas en nog één broodje ham en kaas te bestellen.

En dat viel echt niet mee. Het is immers als bijna 30 jaar geleden dat ik mijn laatste Franse les had. 

We waren naar het Grand Aquarium geweest die morgen. Het was een wat druilerige dag. Niet echt eentje om van in vakantiestemming te geraken.

Daarom zochten we iets overdekts op. Het was er gezellig druk. Een heleboel andere mensen waren namelijk op dit idee gekomen en ze hadden (hoe prettig) hun rumoerige, onrustige en huilerige kids meegenomen.

Op dit soort momenten ben ik echt heel blij dat onze jongens groot zijn geworden en ik niet constant hoef op te letten of ze niet weglopen, achterblijven of blèren omdat ze het niet naar hun zin hebben. Ik kon al die onrust ook echt van me afzetten en richtte me op mijn oudste, die hier echt van genoot.

De jongste hield schoonpapa aan de hand, zodat die niet zou verdwalen en nummer twee had zich die dag afgemeld en bracht die dag in ons vakantiedomein door.

Het Aquarium was echt prachtig. Het lijkt heel veel op Sealife in Scheveningen, maar is net een stukje groter.

Gelukkig zijn we allemaal redelijk lang en konden we over het publiek heen kijken en speurden we in de bakken naar al die levende onderwaterwezens.

Daarna waren er nog twee attracties die de mannen wel hebben bezocht (waaronder een bezoekje aan de Nautilus) en waar schoonzus en ik ons verre van hielden. Wij keken rond in het winkeltje. Ik had geen zin om iets te kopen, terwijl er van alles te shoppen viel, ja zelfs kleding.

Fijn dat er dagen zijn waarop de koopdrang niet zo aanwezig is. Dat maakt mijn kledingshopstopchallenge ook wat makkelijker te hanteren. 

Maar de beurs bleef dicht en dat gaf een prettig gevoel. Echt, het gaat op den duur echt wennen om niets te kopen.

Na ruim een half uur kwamen de mannen terug en konden we richting zee. Het weer was een stuk opgeknapt en het zonnetje liet zich zelfs af en toe zien. Heerlijk! Echter waren alle parkeerplaatsen bezet.

Dus we reden door en door… tot we plotseling toch nog een plekje konden bemachtigen en even later stond ik dus te stumperen in een klein cafeetje (vlak naast zee).

Het was inmiddels ruim over enen en iedereen had trek. De oudste sloeg zijn handen voor zijn ogen vanwege mijn beperkte Frans, maar na een kwartier had iedereen wel te eten, dus…

De man was eerst een beetje ongeduldig en knorrig toen hij merkte dat mijn Frans abominabel was, maar later kwam er toch een glimlach op zijn gezicht en deed hij erg zijn best het ons naar de zin te maken.

Daarom heb ik hem beloond met een fooi (trois euros) en hij zwaaide ons nog na toen we vertrokken (was natuurlijk intens blij dat ie van ons af was!).

Na de lunch (zelf had ik een restje van de dag ervoor), lokte de zee. Hier was wel een branding (als het stormt, slaat het water zelfs de kade op) en op een uitloper stond een gebouwtje. Je kon er niet in, maar het was omgeven door rotsen en daar kon je wel op.

Dat gaf een avontuurlijk gevoel en het was er heel leuk klimmen en klauteren. Schoonpapa en schoonzus vonden dit iets te avontuurlijk en keken op een afstand toe, terwijl wij viertjes genoten van het prachtige natuurschoon.

Uiteindelijk waren we tegen etenstijd ’s avonds weer thuis. Terwijl schoonzus de maaltijd voorbereidde, besloot ik nog een rondje te lopen en hoe leuk was het dat toen juist buurman boer bezig was het hooi binnen te halen.

Snel heb ik mijn camera gepakt en leuke shots (vind ik zelf) gemaakt, want in Frankrijk gaat dit toch heel anders dan in Nederland (ahum).

Waar je in je eigen land geen aandacht aan besteedt, is hier een bezienswaardigheid. Dankzij buurman boer (en al zijn collega’s) konden wij (oké, ik dan niet) ’s middags een broodje jambon of fromage eten. Eigenlijk best goed om daar eens wat vaker bij stil te staan. 

Wat me wel opvalt, is dat ik intenser geniet van de dingen om me heen. Nu het kopen een beetje wegvalt, is die focus ook weg. Zo kan ik meer focussen op bijvoorbeeld de natuur om me heen of mijn jongens, die zo snel opgroeien.

Meer blogs over mijn kledingshopstopcheallene staan op mijn website. Laat gerust weten wat je ervan vindt.

Oh enne… ben je net zo koopverslaafd als ik? Kijk dan eens bij de knipoogjes die ik speciaals voor jou en mij maakte. Mijn liefde voor gedichten gemixt met mijn koopverslaving heeft toch iets opgeleverd.

shopaholic 15 shoppen mockup pdf