Nieuwsgierig

Nieuwsgierig

Afbeeldingsresultaten voor gluren

Vandaag kreeg ik de opmerking dat ik vreselijk nieuwsgierig ben. En die kwam van mijn teamleider. Ik was even helemaal sprakeloos en geloof me, dat gebeurt me niet vaak. Ik nieuwsgierig? Nou ja, zeg! Daar herken ik mezelf helemaal niet in. Toen mijn chef even ons hok verliet, heb ik even bij mijn collega’s nagevraagd of ze mij ook nieuwsgierig vonden. Natuurlijk niet, klonk het, maar hun sarcastische lachjes, vertelden heel wat anders. Dat vroeg om wat zelfonderzoek.

Bij nieuwsgierigheid denk ik aan iemand die bij elk gesprek luistervinkje speelt. Ik zou dat niet eens durven en mezelf bij voldoende moed zo verraden, want ik kan totaal niet stilstaan of -zitten. Bovendien ben ik bijna ongezond eerlijk en je zou het daardoor meteen aan me zien.

Nieuwsierig, hè? Je bent toch niet alleen maar werknemer, maar er zit toch een mens achter? Als je dat mens beter leert kennen, leer je ook beter zijn werkwijze kennen. Dus dan is het alleen maar nuttig en opbouwend.

Het woord alleen al vind ik negatief klinken. Komt waarschijnlijk door het laatste gedeelte. Iemand die nieuws-gierig is, is niet geneigd tot berichtgeving (cryptisch).  Ik ben juist uiterst mededeelzaam. Vooral over mijn eigen leven, niet over dat van ander. In een gezin met drie opgroeiende jongens zit ik niet om nieuws verlegen. Zodra je denkt dat je alles op een rijtje hebt, maar je hebt nog net geen zucht van ontspanning geslaakt of dan klinkt er “Mam!”en alles staat weer op losse schroeven. Met de nodige humor (want het alternatief is huilen met de pet op) probeer je dan zo goed mogelijk te overleven. Je spreekt jezelf moed in, concentreert je op wat anders (liefst iets positiefs) en je gaat weer door.

Naast nieuwsgierig probeer ik ook integer te zijn en niet te roddelen, maar juist te helpen waar ik kan. Eigenlijk ben ik dus nieuwsroyaal. Dat klinkt wel koninklijk en veel positiever, maar het staat vast niet in het Groene Boekje.  Misschien bestaat er wel een alternatief woord wat beter bij mij past en wat keurig algemeen aanvaard is. Even denken…  Betrokken? Hmmm, klinkt een beetje saai en dat wil ik dus echt niet zijn. Of onbescheiden, dat toch ook niet mag ik hopen.

Weet je, eigenlijk kan het me helemaal niet schelen of iemand mij betrokken, onbescheiden, vrijpostig, curieus,  opdringerig of nieuwsgierig vindt of niet. Ik ben ik en dat is volgens mij helemaal oké.

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.