Waarom haken zo ontzettend leuk is

Waarom haken zo ontzettend leuk is

waarom haken zo ontzettend leuk isHaken is een hobby die heel hip is in Nederland. En niet alleen hier in ons koude kikkerlandje, maar ook ver daarbuiten. Ik denk dat overal ter wereld gehaakt wordt. Toch wordt er in mijn omgeving vaak heel laatdunkend gedaan over haken en daar maak ik vandaag een punt van. Daarom schreef ik dit blog: waarom haken zo ontzettend leuk is!

Haken is heel divers

Want haken is met stip de leukste hobby die er is.

Hoe heerlijk is het om na gedane arbeid heerlijk aan de haak te slaan voor een leuke deken, een omslagdoek, een amigurumi of wat je dan ook maar op de haakpen hebt staan.

Het is dus heel divers.

En vaak zijn dat meerdere projecten. Je creativiteit laat zich immers niet beperken tot maar één project. Ik heb meestal een project of 4 op de pen staan. Dat verdeel ik in tassen, zodat ik overzicht hou. En soms haak ik hieraan en op een ander moment ga ik weer ergens anders mee verder.

Haken is ontspannend

Na een dag werken is haken de ultieme manier om tot rust te komen, te ontstressen.

Je haakt als het ware je hoofd leeg. Je laat alles in je hoofd revue passeren, terwijl je lekker aan de haak bent.

De mooiste creaties komen uit je haakpen tevoorschijn. Het is dus ontspannend.

Met haken kun je twee dingen tegelijk doen

Het is zo heerlijk dat je met haken twee dingen tegelijk kunt doen: haken en luisteren. De kunst van combineren in praktijk brengen.

Met haken is dat net iets anders. Bij het kopje thee uit school kun je heerlijk even haken en toch aandacht hebben voor je gezin. Twee vliegen in een klap.

Dat is net als met een vriendschap. Als je vriendin net als jij haakverslaafd is (en als ze het niet is, wordt ze het door jouw enthousiasme), kun je heerlijk kletsen tijdens het haken. Mijn vriendin en ik hebben al heel wat dekens gehaakt onder het genot van een kopje koffie en elkaars gezelschap.

En de combinatie haken en een film kijken gaat ook prima. Ik ben ervaringsdeskundige dus ik weet waarover ik het heb.

Met haken kun je iemand blij maken

Omdat ik al heel wat jaartjes haak, ligt ons hele huis vol dekens (ik ben een echte dekenhaker). Ook onze drie zonen hebben elk een deken. Tja, en dan komt het moment dat je heerlijk kunt gaan weggeven.

En dat doe ik dan ook. Ik heb al eens voor een kindertehuis en soms geef ik dekens aan mensen die ziek zijn. Echt, je kunt geen dankbaarder mens treffen.

Maar genoeg opgeschept. Ik zeg het alleen maar, omdat je je zo nuttig kunt maken.

Haken geeft veel voldoening

En geloof me, het is zo ongelofelijk bevredigend als je iets moois hebt gemaakt om in je huis tentoon te stellen, over je bed te leggen of weg te geven.

Hoe blij kon je daar iemand mee maken? Heel blij!

Haken kun je zelfs als je lijf weigert

Toen mijn lijf een aantal jaar geleden hartproblemen kreeg, kon ik niet meer buitenshuis werken. Omdat ik toch iets wilde doen, ben ik met nog meer passie gaan haken.

En als je ziet wat ik allemaal al heb kunnen haken, is dat echt ongelooflijk. Soms moet ik wel oppassen dat ik niet te ver ga, want op een schouderblessure zit niemand te wachten. Maar ik ben zo blij dat ik dit kan.

Terwijl mijn hart rommelt en stampt, kan ik toch nog iets. Het geeft me dus het gevoel dat ik toch nog nuttig ben.

Waarom heeft haken zo’n oubollig imago?

Waarom heeft het haken dan zo’n oubollig imago? Omdat het vroeger is ontstaan en dat we dat het predicaat burgerlijk hebben gegeven? Veel mensen krijgen visioenen van damesclubs die dan met elkaar zaten de haken, te breien en te praten. Hoe erg is dat dan?

Hoe burgerlijk is het als je even kunt ontspannen en met je vriendinnen heerlijk kunt bijkletsen onder het genot van een haakwerkje? Helemaal niet! Dat hield de levensmoed erin. De zin in je gezin, de zin in je huwelijk, de zin in je kinderen.

Met een paar bolletjes kon je al snel een mooie trui maken of met wat meer een warme deken. Vroeger waren de winters nog echt koud en zo’n deken was dan geen overbodige luxe.

En de dames van het brei- of haakclubje zochten zo de verbinding met elkaar, hielpen elkaar met raad en draad.

Hoezo is haken burgerlijk?

Dus hoezo is haken burgerlijk? Helemaal niet! Het is ontspannend, je kunt het combineren, je voelt je nuttig, dus wie het nu nog burgerlijk wil noemen, die doet maar!

Ik hoop dat je er nu ook uit bent waarom haken zo ontzettend leuk is. Het zorgt ervoor dat je de moed erin houdt, dus dan maar burgerlijk!

Oh enne, als je het ook eens wilt proberen. Ik heb een gratis haakpatroon op mijn website staan, dus sla aan de haak, zou ik zeggen.

2 Comments

  1. Anneke van Wingerden

    Ha Annette wat een geweldige nicht heb ik toch ik reageer niet zo veel,maar is geweldig wat jij allemaal doe.ik houd ook van handwerken en naaien en breien ,maar jij wind het van mij wel honderde keren
    Ik ben nu een baby dekentje aan het haken .

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.